FOTO: null

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske pozvali su medije da ne objavljuju informacije o zemljotresima sa internet-stranice Evropskog seizmološkog centra dok ih ne potvrde seizmolozi, odnosno da ih smatraju preliminarnim.

Iz Zavoda je saopšteno da su danas registrovana dva zemljotresa koja su se mogla osjetiti na području opština Trnovo, Pale i Kalinovik, te na području gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo. 

Prvi zemljotres zabilježen je u 9.24 časova sa magnitudom od 3,8 jedinica Rihterove skale i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od pet stepeni Merkalijeve skale. 

Drugi potres registrovan je u 10.17 časova sa magnitudom od 3,2 jedinice Rihterove skale i procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od četiri stepena Merkalijeve skale. 

Prve informacije na internet-stranici Evropskog seizmološkog centra http://www.emsc-csem.org su preliminarni i nepotvrđeni rezultati, dobijeni automatskom obradom, što je i naznačeno. 

Da bi dobili podatke o zemljotresu manuelnom obradom, odnosno korišćenjem podataka sa svih seizmoloških stanica koje su zemljotres registrovale, potrebno je 20 do 30 minuta, i tada je mogućnost greške isključena. 

Potrebno je obratiti pažnju na podatke koje nudi internet-adresa Evropskog seizmološkog centra, jer je riječ o virtuelnom seizmološkom centru koji samo prikuplja i publikuje podatke /automatski i/ili manuelnio obrađene/ dobijene od različitih evropskih institucija koje registruju zemljotrese. 

Informacije sa te internet adrese se nude uz obrazloženje da nije garantovan kvalitet podataka, te da su namijenjene seizmolozima i podložne promjenama. 

Podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda dobijeni manuelnom obradom publikuju se na internet stranici Zavoda i istovremeno šalju Evropskom seizmološkom centru, gdje su vidljivi pod kodom SORS /Seismological Observatory of Republic of Srpska/.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )