FOTO: InfoBijeljina / ilustracija

Trenutno, na uništavanje čeka oko 20 tona raznih vrsta municije i minsko-eksplozivnih sredstava koji su u vlasništvu Oružanih snaga BiH, rečeno je za portal InfoBijeljina iz Ministarstva odbrane BiH.

U pitanju je, podsjetimo, dugogodišnji problem na koji su mnogi upozoravali, ali nikako da dođe dan kada će sve oružje biti uništeno.
 
"Potrebno je naglasiti da Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH nemaju a-priori određeno naoružanje i municiju za uništavanje. Naoružanje i municija se redovno pregleda i kontroliše od strane stručnih lica", tvrde iz Ministarstva odbrane BiH.
 
Kako dodaju, ukoliko stručna lica na kontrolno-tehničkim pregledima utvrde neispravnosti koje nije moguće drugačije rješavati osim uništavanjem, ta sredstva se onda stavljaju u kategoriju za demilitarizaciju/uništavanje. 
 
"Trenutno imamo oko 20 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja čeka na demilitarizaciju/uništenje. Ta sredstva su uskladištena na lokacijama i poligonima Oružanih snaga BiH koja su namijenjena za delaboraciju ili uništavanje naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava", navode iz Oružanih snaga BiH.
 
Tokom 2021. godine, kako su potvrdili portalu InfoBijeljina, uništeno odnosno demilitarizovano je municije i minsko-eksplozivnih sredstava oko 175 tona, ali nije uništen ni jedan komad naoružanja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )