FOTO: null

Arheolozi su u Kambodži pronašli više dosad nepoznatih srednjevekovnih gradova, nedaleko od drevnog hrama Angkor Vat, a ovo otkriće moglo bi da promeni pretpostavke o istoriji Jugoistočne Azije.

Australijski arheolog dr Demijan Evans, čija će otkrića biti objavljena u “Journal of Archeological Science”, objaviće u ponedeljak šta je sve pronašla nova laserska tehnologija za skeniranje nedostupnih površina. 

Zasad je poznato da se u šumama Kambodže nalazi nekoliko gradova starih između 900 i 1.400 godina, od kojih su neki veličine same prestonice te zemlje Pnom Pena. 

Neki stručnjaci veruju da su nedavno analizirani podaci, zabeleženi 2015. tokom opsežne studije na 1.900 kilometara kvadratnih, pokazali da je na ovom prostoru postojalo najveće carstvo na planeti, koje je vrhunac doživelo u 12. veku. 

Evans je za projekat dobio sredstva od Evropskog veća za istraživanja na osnovu ranijih uspeha u primeni prvog lidar (“light detetion and ranging”) uređaja u Kambodži 2012. kojim su otkriveni prvi ostaci gradova. 

Dejvid Čendler, profesor Monaš univerziteta u Melburnu u penziji i veliki stručnjak na polju kambodžanske istorije, kaže da je rad uzbudljiv i da Evans sa kolegama “ponovo piše istoriju”. 

Čendler veruje da će na osnovu novih otkrića biti otkriveno kako je cvetala i na kraju propala civilizacija Angkor.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )