FOTO: Nezavisne

Danas počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za košarkaše, koje će biti održano 2021. godine u Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji. Košarkaška reprezentacija Srbije u lov na novi Evrobasket večeras kreće iz Finske, a debi na klupi "orlova" imaće selektor Igor Kokoškov.

U novom kvalifikacionom ciklusu učestvuju 32 selekcije, koje će se boriti za plasman na prvenstvo Starog kontinenta. One su podijeljene u osam grupa sa po četiri reprezentacije, a po tri prvoplasirane izboriće učešće na završnicu EP. Zanimljivo je da će utakmice igrati i domaćini predstojećeg Evrobasketa, koji imaju osigurano mjesto na EP, a u tim grupama proći će po dvije najbolje plasirane reprezentacije. Kvalifikacije će igrati kroz tri prozora, termini su februar i novembar 2020. godine, dok je treća runda na programu u februaru 2021. godine. Kao i u kvalifikacijama za Mundobasket, neće sve reprezentacije na raspolaganju imati najbolje košarkaške.

Srbija, koja je po FIBA rankingu svrstana u top tri selekcije kvalifikacija, zajedno sa Španijom i Francuskom, večeras gostuje u Finskoj. Selektor Igor Kokoškov u ovom meču neće imati na raspolaganju prvu zvijezdu Miloša Teodosića, čiji nastup je upitan i za nedjeljnu utakmicu protiv Gruzije u Beogradu. Prema analizi FIBA eksperata, "orlovi" ne bi trebalo da imaju problema u ovoj grupi, u kojoj se još nalazi i Švajcarska. Prognozira se da bi Srbija mogla grupu završiti bez poraza.

"Očekuje nas teško gostovanje, svi znaju da je ovde uvek dobra atmosfera. Finci su ekipa koja je atipična, nemaju nekog izrazito visokog igrača. Jako su brzi, svi šutiraju, utrčavaju. Na nama je da damo sve od sebe, da probamo da odigramo što bolje i da se nadamo što boljem rezultatu”, rekao je Marko Simonović, reprezentativac Srbije i član Cedevita Olimpije.

Od selekcija iz regiona večeras će na teren i aktuelni prvak Evrope Slovenija, koja gostuje u Mađarskoj, a kojoj se, takođe, daju velike šanse za prolaz, kao i Sjevernoj Makedoniji, koja kvalifikacije otvara utakmicom protiv Estonije. Kada je u pitanju BiH, koja je juče otputovala u Rigu, gdje je sutra očekuje duel s Letonijom, ona je rangirana na 24. mjestu. Selektor na prvu utakmicu nije poveo četvoricu igrača, u Sarajevu su ostali Draško Knežević, Ismet Sejfić, Amar Gegić i Jure Zubac. U FIBA analizi ističe se da će to biti novi početak za "zmajeve" i selektora Vedrana Bosnića, koji je pozvao dosta novih mladih košarkaša.

Parovi prvog kola (četvrtak),

Grupa A: Rumunija - Španija (17), Poljska - Izrael (18.45),

Grupa B: S. Makedonija - Estonija (20.15), Italija - Rusija (20.30),

Grupa E: Gruzija - Švajcarska (16), Finska - Srbija (18),

Grupa F: Mađarska - Slovenija (18), Austrija - Ukrajina (19.30).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )