FOTO: null

U Višegradu i Andrićgradu danas počinju dvodnevna manifestacija Vidovdanske svečanosti u okviru kojih će biti otvoreni „Višegradska staza“ i Drugi sajam knjiga.

Tradicionalno obilježavanje Vidovdana, kako najavljuje organizator, biće uveličano veoma bogatim kulturnim i umjetničkim programom. 

"Višegradska staza" biće otvorena u 20.00 časova, a Drugi sajam knjiga zvanično će otvoriti ministar nauke i kulture Republike Srpske Jasmin Komić sutra, na Vidovdan, u 17.00 časova na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, a posjetioci će već danas od 10.00 časova moći da obiđu štandove. 

Na Sajmu knjiga, koji organizuje "Andrićgrad", sa suorganizatorima - Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom, veliki broj ličnosti iz kulture predstaviće najznačajnija izdanja, svoje radove i kroz polemike doći do novih zaključaka iz oblasti književnosti, ali i ostalih kulturoloških i društvenih pitanja - i svi zajedno će proslaviti Vidovdan na svečanosti otvaranja. 

Organizator je saopštio da su ovu manifestaciju, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, podržali pokrovitelj manifestacije - predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Opština Višegrad. 

Da Andrićgrad postane kulturno sjedište regiona u periodu trajanja Sajma knjiga, doprinijeće kvalitetan prateći program - promocije izdavačke djelatnosti reprezentativnih izdavača iz Republike Srpske i Srbije, promocije najznačajnijih književnih djela, okrugli stolovi i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umjetnost. 

Na Sajmu knjiga učestvovaće brojni domaći i strani umjetnici - Matija Bećković, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Zahar Prilepin, Vladimir Kecmanović, Đankarlo di Kataldo, Lorenco Miglioli, Andrea Gambeta i mnogi drugi, te najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore - "Laguna", "Vulkan", "Prometej", "Akademska misao", Zadužbina "Dositej Obradović", Narodna biblioteka Republike Srpske, Filmski centar Srbije, "Albatros plus", "Partenon", "Buk", "Filip Višnjić", "Miba buks", "Katena mundi", "Akia Mali princ", "Nova knjiga", Arhiv Srbije, "Andrićev institut", "Begen", "Valera", zatim "Grafid", "Pro desk", najpoznatiji izdavač strip izdanja "Darkvud" i Beogradski sajam sa Monografijom Beogradskog sajma knjiga... 

Prema programu Vidovdanskih svečanosti, u 12.00 časova biće položeno cvijeće na spomenik Ivi Andriću pored mosta Mehmed-paše Sokolovića uz prigodan program "Vrijeme i mostovi" koji su pripremili učenici Srednje škole "Ivo Andrić", a u 18.00 časova u Gradskoj galeriji predviđeno je otvaranje izložbe slika sa Međunarodnih likovnih saboravanja u Višegradu. 

Svečana akademija i otvaranje "Višegradske staze" zakazano je za 20.00 časova na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, a odlomke iz Andrićeve knjige "Znakovi pored puta" govoriće akademik i dramski pisac Duško Kovačević i glumac Nebojša Dugalić. 

Drugog dana svečanosti, na Vidovdan, 28. juna, u 9.00 časova u Hramu Svetog Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu biće služena Sveta liturgija i obavljen slavski obred, u 11.00 časova predviđeno je osveštanje Gradske kuće, a u 16.00 otkrivanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću /Druge podrinjske brigade, Višegrad/. 

U okviru Drugog sajma knjiga u 15.00 časova planiran je razgovor sa ruskim piscem Zaharom Prilepinom, a u 17.00 časova na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu biće održana svečana ceremonija proslave Vidovdana i otvaranje Drugog sajma knjiga. 

Sutra u 18.00 časova u Andrićevom institutu biće održana radionica "Savremena literatura i kinematografija" na kojoj učestvuju Emir Kusturica, Lorenco Miglioli, Đankarlo di Kataldo, Andrea Gambeta. 

Povodom obilježavanja Prvog svjetskog rata, u 20.00 časova u Galeriji "Lubarda" akademik Matija Bećković otvoriće izložbe "Srpkinja - heroina Velikog rata" i "Hleb u Velikom ratu" autora Dimitrija Vujadinovića. 

Na Vidovdan veče u 20.30 časova na Vizantijskom trgu biće izvedena predstava "Prah" rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, u kojoj igraju Zoran Cvijanović i Nataša Ninković, a u 22.30 na stadionu u Andrićgradu biće održan koncert grupe "Bajaga i instruktori". 

U četvrtak, 29. juna, u 11.00 časova u Andrićevom institutu biće održan okrugli sto o temi "Srpski jezik i ćirilica danas", na kojem učestvuju profesor Miloš Kovačević sa Filološkog fakulteta Beograd i Filozofskog fakulteta Pale, akademik ANURS Slobodan Remetić, profesori Milanka Babić sa Filozofskog fakulteta Pale, Jelica Stojanović sa Filozofskog fakulteta Nikšić, Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta Beograd, Mihailo Šćepanović sa Filološkog fakulteta Beograd i Aleksandra Vraneš sa Filološkog fakulteta Beograd. 

U Andrićevom institutu u 15.00 časova biće promovisana trilogija "Nemanjići" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića - "U ime oca", "Dva orla" i "U ime sina", a na promociji učestvuju Kecmanović i Želidrag Nikčević. 

Istog dana u 16.00 časova predviđena je promocija izlagača "Filmski centar Srbije" na kojoj učestvuju Miroljub Stojanović i Želidrag Nikčević, a u 18.00 časova "Stvaralački portret Dragoslava Mihailovića" na kojem učestvuju akademik Dragoslav Mihailović, profesor Milo Lompar, Milisav Savić i Želidrag Nikčević /Andrićev institut/. 

Na Vizantijskom trgu u 21.00 čas biće izvedena predstava "Obično veče" Laneta Gutovića. 

Sajam knjiga za posjetioce biće otvoren radnim danima od 12.00 do 21.00 čas, vikendom od 10.00 do 21.00 čas, a ulaz je slobodan. 

Posljednjeg dana sajma, 12. jula, žiri će dodijeliti "Nagradu za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj i Srbiji" i Specijalno priznanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )