FOTO: Glas Srpske

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je konačne rezultate izbora za sve nivoe vlasti, pa tako i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, čime je otvorena sezona lova na fotelje delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

I dok će delegati u klubovima Srba, Hrvata i Bošnjaka i ove godine sasvim izvjesno biti predstavnici svojih političkih partija, četvoricu delegata u Klubu ostalih biraće isključivo odbornici iz reda nacionalnih manjina zato što su svi poslanici u Narodnoj skupštini RS pripadnici konstitutivnih naroda. Komplikovan način izbora kaže da delegate u Klubu ostalih biraju tzv. elektori, odnosno odbornici iz svih lokalnih parlamenata koji su se na lokalnim izborima 2016. godine izjasnili da su pripadnici neke od nacionalnih manjina.

Procedura precizno nalaže da oni na poziv predsjednika Narodne skupštine RS dolaze u sjedište republičkog parlamenta, gdje će između sebe izabrati četvoročlani klub elektora koji će potom izabrati četvoricu novih delegata u Vijeću naroda RS.

Pri tome je značajno napomenuti da delegati u Vijeću naroda RS ne mogu da budu iz reda odbornika koji učestvuju u njihovom izboru. Precizni kriterijumi po kojima odbornici iz reda nacionalnih manjina biraju četvoricu elektora ne postoje i jedino, ali nepisano pravilo je da je uvijek do sada jedan od elektora bio iz najveće lokalne zajednice, dakle odbornik iz reda nacionalnih manjina u banjalučkoj gradskoj Skupštini.

Prema rezultatima posljednjih lokalnih izbora, sa lista nacionalnih manjina izabrani su odbornici u osam lokalnih zajednica, od čega su petorica nezavisnih i po jedan kandidat SDS-a, SNSD-a i SDP-a BiH. To su nezavisni odbornici Saša Čudić iz Banjaluke, Saša Mašić iz Gradiške, Branko Deket iz Prnjavora, Milka Butulija iz Trebinja i Miroslav Brabenec iz Novog Grada i odbornici SNSD-a iz Prijedora Andrija Vukotić, SDS-a iz Sokoca Miladinka Zekić i SDP-a BiH iz Vukosavlja Mustafa Osmanović.

Ipak, u izboru delegata ne učestvuju samo odbornici koji su izabrani sa lista nacionalnih manjina, već svi odbornici koji su se tako izjasnili.

Iz Narodne skupštine RS potvrđeno je za "Glas Srpske" da su prije četiri godine u izboru učestvovali odbornici iz čak 16 lokalnih skupština iz RS koje su imale odbornike iz reda ostalih.

- U izboru delegata za Klub ostalih u Vijeću naroda Republike Srpske nakon opštih izbora održanih 2014. godine učestvovali su odbornici iz skupština opština i gradova Banjaluka, Trebinje, Prijedor, Gacko, Istočna Ilidža, Oštra Luka, Bratunac, Foča, Sokolac, Prnjavor, Modriča, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Vukosavlje i Srebrenica - navodi se u odgovoru iz NSRS.

Aktuelni delegati Kluba ostalih u Vijeću naroda su Italijanka iz Prnjavora Aleksandra Dalšašo-Lepir i Jevrejka iz Banjaluke Jelena Čarkić, koje su članovi SNSD-a, potom Crnogorac iz Zvornika Radenko Rikić, koji je član SNS-a, i Ukrajinka iz Laktaša i nezavisni delegat Dubravka Macanović.

Bukejlović i Kovačević

Izborni zakon BiH kaže da u Narodnoj skupštini RS moraju da budu najmanje po četiri poslanika iz reda Bošnjaka i Hrvata. Prema preliminarnim rezultatima, Milanku Mihajlici sa liste SDS-SRSRS-SRS pripao je pretposljednji, 82, a Radovanu Vukoviću iz SNSD-a posljednji, 83. mandat u NSRS.

Nakon što je CIK ustanovio da u NSRS nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat, pristupio je novoj raspodjeli mandata, pa je pretposljednji mandat dodijeljen Nini Bukejlović, koja se nalazila na istoj izbornoj listi sa Mihajlicom, a koja se izjasnila kao Bošnjakinja. Po istom osnovu, mandat je oduzet Radovanu Vukoviću, a dodijeljen njegovoj stranačkoj koleginici Sanji Kovačević, koja je po nacionalnosti Hrvatica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )