FOTO: KK Partizan

Prošireno izdanje ABA lige počeće večeras utakmicom u Zagrebu gdje će Cibona i Zadar imati čast da otvore novu sezonu.

Čelnici regionalnog takmičenja napravili su veliki i hrabar korak tokom ljeta kada su povećali broj učesnika sa 14 na 16, a najveća novina je učešće Dubaija koji preko Jadrana traži put ka evropskim takmičenjima.

Finansijsku ponudu kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čelnici ABA nisu mogli da odbiju pa je liga koja je igrana od Vardara do Triglava proširena do Srednjeg istoka. Dubai je dao velike novčane garancije, u međuvremenu je sklopio respektabilnu ekipu na papiru i definitivno neće biti samo puki učesnik već se može očekivati da igra vrlo bitnu ulogu. 

Ljubiteljima loptanja pod obručevima na ovim prostorima najzanimljiviji će biti novi nastup Igokee.

Aleksandrovčani su rekonstruisali tim tokom ljeta. Kormilo je preuzeo perspektivni stručnjak iz Srbije Nenad Stefanović koji iza sebe ima iskustvo vođenja ekipe u ABA ligi kada je vodio FMP. 

Od prošlosezonskih igrača ostali su Dragan Milosavljević, Marko Jeremić, Nikola Marić, Ognjen Stanković te mladi Ognjen Radošić, Velibor Milovanović, Andrej Ačimović i Faruk Duvnjak koji su imali manju minutažu.

Stigli su Vojin Ilić, Sakar Anim, Terel Karter, Brajs Džons, Strahinja Gavrilović, Vasilije Pušica, Sandro Antunović i Boriša Simanić. Ekipa je dobro izgledala tokom pripremnog perioda i pored povreda pojedinih igrača tako da će “pucati” na plasman u vrhu tabele, odnosno nastup u plej-ofu kojeg će izboriti prvih osam timova.

Generalna proba Igokee protiv Borca pred početak nove sezone ostaće zapamćena po tome što je u njoj zaigrao Boriša Simanić.

Srpski reprezentativac vratio se na parket nakon više od godinu dana izbivanja i operacije kada mu je odstranjen bubreg. On je trenirano nekoliko sedmica sa ostatkom ekipe, a nakon tog meča potpisao je ugovor o saradnji. 

Kada je riječ o favoritima za osvajanje titule oni su isti kao i proteklih sezona.

Crvena zvezda i Partizan vodiće glavnu bitku za trofej kojeg brane “crveno-bijeli”.

Tim sa Malog Kalemegdana zadržao je okosnicu ekipe koja čini reprezentaciju Srbije u malom, a nadogradio ju je povratnicima Ognjenom Dobrićem i Nikolom Kalinićem dok su tu stigli Kodi Miler-Mekintajer, Ajzea Kanan, Majk Daum i Uroš Plavšić. To im daje za pravo da sa nikad većim ambicijama dočekuju sezonu koju će otvoriti u Dubaiju. 

Njihov vječiti rival napravio je radikalan rez tokom ljeta kada je otpustio sve igrače osim Balše Koprivice i doveo 15 novih igrača.

Prošla sezona bila je razočaravajuća za “crno-bijele” koji su ostali bez ijednog pehara i sada žele da to isprave.

Trener Željko Obradović doveo je kvalitetne pojedince kojima je potrebno vrijeme da se uklope u njegov zahtjevan sistem.

“Vječiti” rivali imaju po 15 igrača u timu što na prvi pogled djeluje kao previše, ali kada se pogleda raspored i broj utakmica (36 u EL i 30 u ABA bez plej-ofa, kupova i domaćeg prvenstva) koje su pred njima jasno je da će im biti potrebno mnogo energije i svježine tokom sezone.

Ligaški dio sezone biće vrlo važan jer ekipa koja osvoji prvo mjesto imaće prednost domaćeg terena u plej-ofu što se do sada pokazalo kao presudno u borbi za titulu. 

Kada su u pitanju ostali timovi teško je očekivati da neko od njih ozbiljnije zaprijeti evroligašima.

Budućnost je formirala jak tim kao i Cedevita Olimpija koja je za trenera angažovala Zvezdana Mitrovića.

Ove dvije ekipe igraće Evrokup i iz prikrajka vrebati svoju šansu da ugroze beogradske timove.

Mega ponovo ima mlad tim željan dokazivanja i nekome će pomrsiti račune baš kao i FMP koji ipak ima malo iskusnije igrače.

Borac će pokušati da izbjegne borbu za opstanak dok je Dubai enigma. Na papiru ima jak tim dok se samo postavlja pitanje može li se adaptirati na uslove takmičenja. 

Krka je bila posljednja prošle sezone, ali je opstala zbog proširenja lige i očekivano je da se bori za opstanak baš kao i Mornar koji je prošle sedmice formirao tim i počeo sa radom.

Studentski centar će i dalje razvijati igrače dok se novajlija Spartak takođe mnogo pojačao i nišani visok plasman.

Zadar je bio prijatno iznenađenje prošle sezone što želi da ponovi i ove, ali je ostao bez najboljeg igrača Luke Božića.

Od bivših šampiona Evrope Cibone i Splita teško je očekivati da se umiješaju u borbu za plej-of. 

Jovičiću profi ugovor

Prvi profesionalni ugovor u karijeri mladi košarkaš Igokee Luka Jovičić potpisao je sa matičnim klubom.

Rođen je 2006. godine u Vršcu, visok 203 centimetra i do sada je trenirao u Akademiji Igokee.

Nastupao je u juniorskoj FIBA Ligi šampiona, juniorskoj ABA ligi i igrao Prvu ligu Republike Srpske sa razvojnim timom Student-Igokeom.

Juniorski je reprezentativac BiH i igra na poziciji beka šutera. 

Prvo kolo

Utakmice prvog kola biće igrane od petka do četvrtka, a sastaju se, petak: Cibona - Zadar (21), subota: Split - Igokea (18), Mornar - Budućnost (20), nedjelja: Dubai - Crvena zvezda (17), Krka - Mega (19), FMP - Cedevita Olimpija (21), srijeda: Partizan - Borac (19), četvrtak: Studentski centar - Spartak (19). 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )