FOTO: null

Beograd - Peti festival klasične muzike "Boljšoj", čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, počinje danas na Mećavniku na Mokroj Gori.

Mladi muzičari će se do 15. jula takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku" u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 i od 18 do 25 godina.

Najavljeno je da će u prisustvu nekih od najvećih imena u svijetu klasične muzike u takmičarskom programu nastupiti 60 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

O najboljima će odlučiti žiri, koji čine direktor Škole za muzičke talente iz Ćuprije Danijela Jović kao predsjednik, proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

U revijalnom programu gosti će biti čuveni ruski violinista Roman Simovič, koji je koncert-majstor Londonske filharmonije, mezosopran Milijana Nikolić, violinistkinja Tatjana Samuil i violončelista Justus Grim.

Osnivač festivala Emir Kusturica ranije je najavio da će specijalno iznenađenje predstavljati dolazak jednog od najznačajnijih dirigenata današnjice Valerija Gergijeva, šefa dirigenta Minhenske filharmonije.

"Svjetski premijerni nastup u Srbiji imaće kvintet Romana Simoviča, koji je posebno oformljen za Peti festival ruske muzike žBoljšojž, a čine ga vrhunski muzičari, koji nastupaju sa najprestižnijim orkestrima i renomiranim dirigentima - violinisti Robert Lakatoš i Milijana Simovič, violončelisti Tim Hju i Ksenija Janković i pijanista Vladimir Milošević", naveo je Kusturica.

Majstorske kurseve mladim muzičarima talentima održaće zvijezde festivala, a u okviru novine u programu pod nazivom "Dijalog talenata" predstaviće se po četiri mlada talenta iz Rusije i Srbije.

Prema programu festivala, predviđen je i nastup simfonijskog orkestra "Boljšoj", koji čine ostvareni muzičari i studenti muzičkih akademija, a nastupiće pod dirigentskom palicom proslavljenog srpskog maestra Srboljuba Dinića.

Simbol festivala matrjoška /babuška/ u bojama srpske i ruske zastave i ispunjena notama, simbolizuje saradnju, prijateljstvo i objedinjenje kulturnih vrijednosti, koje njeguju dva naroda - ruski i srpski.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )