FOTO: null

Parastosom poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata, koji će danas biti služen u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, počeće oblježavanje Dan vojske i boraca Republike Srpske.

Nakon parastosa koji će biti služen od 9.00 časova, predviđeno je polaganje vijenaca, i to u 11.00 časova na groblju "Sveti Pantelija", a u 12.00 časova kod Spomen kosturnice na Novom groblju.

U 13.00 časova u kasarni "Kozara" biće organizovan prijem kod komandanta Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka za delegacije MUP-a Republike Srpske, grada Banjaluka i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rada.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naveo je da su u temelje Srpske živote ugradila 23.184 borca.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 12. maja 1992. godine donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske kao odgovor na događaje koji su najavljivali rat, poput otcjepljenja Slovenije, Hrvatske i Makedonije, kao i proglašenje nezavisnosti od muslimansko-hrvatske koalicije u BiH bez uvažavanja volje srpskog naroda.

"Srpski narod je bio prinuđen da osnuje vojsku i da zaštiti istorijski svoje prostore, slobodu i svoje porodice", istakao je Savanović i dodao da je u toj borbi bilo angažovano 215.000 boraca.

Centralna svečanost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka biće upriličena sutra u kasarni "Kozara", sa početkom u 11.00 časova.

Svečanost će biti organizovana povodom obilježavanja 23 godine od formiranja Vojske Republike Srpske i 10 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )