FOTO: null

Madrid - Nova era evropske košarke počinje sutra utakmicom Real Madrida i Olimpijakosa, a ove sezone očekuje nas potpuno drugačija Evroliga sa izmijenjenim formatom i samo 16 klubova.

Novim sistemom takmičenja iznenađenja manjih klubova, ako se tako može nazvati bilo koji od 16 učesnika, smanjena su na minimum, jer po ligaškom formatu i u 30 kola gotovo je nemoguće iznenaditi velikane. Ipak, uvijek je moguće da košarka dobije svoj Lester. Zavjesa na prošlosezonsku Evroligu spuštena je spektakularnim finalom i titulom CSKA poslije osam godina, kojom je Miloš Teodosić razbio maler i odbacio etiketu vječitog gubitnika. Izgleda da su berlinska finala posebna, jer su 2009. godine Panatinaikos i CSKA odigrali epski meč kada je kao pobjednik izašao tim Željka Obradovića, za razliku od ovog maja i poraza srpskog trenera sa Fenerbahčeom. Šta tek reći za Istanbul, domaćina ovosezonskog fajnal fora. Ovaj drevni grad pamti trojku Aleksandra Đorđevića i istorijsku titulu Partizana, kao i koš Jorgosa Printezisa kojim je Olimpijakos srušio CSKA.

Finalisti iz Berlina, CSKA i Fenerbahče, i ove sezone su najveći favoriti za titulu šampiona Evrope. Ekipe su zadržale kompletne rostere, a pridodata su im još neka imena. Tako su Moskovljani ojačali konkurenciju pod košem potpisivanjem Džejmsa Ogastina iz Himkija, a kratkoročno je doveden i bivši NBA šampion Džef Ers. Stigao je i ruski reprezentativac Semen Antonov, ali je treneru Dimitrisu Itudisu najvažnije što je zadržao igrače iz prošle sezone. Iako su Jan Veseli, Ekpe Judo i Bogdan Bogdanović bili viđeni u NBA ligi, na kraju su ostali u Istanbulu kako bi još jednom napali evropski tron. Ukoliko doguraju do završnog turnira, imaće podršku navijača, koji će sigurno biti u većini na tribinama dvorane "Sinan Erdem". Obradović je nadogradio tim dovođenjem MVP-a italijanskog Palakanestra Džejmsa Nanalija. Fenerbahče je krenuo dobro osvajanjem "Predsjedničkog kupa" protiv Anadolu Efesa, a ta utakmica predstavlja svojevrstan turski superkup. Ipak, poraz na prvenstvenoj premijeri od Ušaka opominje istanbulski tim da ne smije biti opuštanja. Bogdanović je odlučio da ne želi u Ameriku bez pehara Evrolige, a sigurno je svjestan da sljedeće godine može uzeti više novca nego što je to bio slučaj ovog ljeta. Teodosić je riješio da odradi posljednju sezonu ugovora s Moskovljanima pa će bekovski tandem Srbije u junu najvjerovatnije zajedno "preko bare".

Novu sezonu znatno izmijenjeni dočekali su Barselona i Panatinaikos. Poslije osam godina na klupi "Blaugrane" više ne sjedi Ćavi Paskval i na njegovo mjesto došao je Jorgos Barcokas. Osvajač Evrolige sa Olimpijakosom je doveo Lokomotivu Kuban do prvog fajnal fora, a u četvrtfinalu je izbacio Barselonu. To mu je bila ključna referenca za preuzimanje katalonskog giganta, a sa sobom je poveo Viktora Klavera, koji je plaćen dva miliona evra. Novi bekovski tandem stigao je iz Himkija dolaskom Tajrisa Rajsa i Peterija Koponena, koji je nedavno imao saobraćajnu nesreću pa nije na raspolaganju grčkom stručnjaku. Za to vrijeme minute dobija 19-godišnji srpski plejmejker Stefan Peno.

Gazda Panatinaikosa Dimitris Janakopulos odriješio je kesu za pojačanja, vjerovatno malo i u strahu penzionisanjem legende kluba Dimitrisa Dijamantidisa. Zelena strana Atine je u neizvjesnosti zbog odlaska glavnog kreatora uspjeha Panatinaikosa, ali potpisi Majka Džejmsa, Kej Si Riversa, Dimitrisa Nikolsa, Krisa Singltona i pogotovo Janisa Burusisa obećavaju. Kako će sve to da ukomponuje trener Argiris Pedulakis, čije ekipe oduvijek igraju ružnu košarku i spuštaju utakmice na nekih 120 poena, biće zanimljivo vidjeti. Ne treba zaboraviti da kod Pedulakisa svojevremeno mjesta nije imao dvostruki pobjednik u šutiranju trojki na NBA Ol star vikendu Džejson Kapono, ali PAO ima veliki defanzivni potencijal i to je ono što je iskusnom treneru primarno. Real je ostao bez Serhija Rodrigeza, koji je otišao u Filadelfiju, a u tim se vratio Dontej Drejper. Sa njim je iz Krasnodara došao Entoni Rendolf, a prvi centar biće Otelo Hanter. Madriđani sa Panatinaikosom, Barselonom, Olimpijakosom i Anadolu Efesom spadaju u drugi red favorita, a tu se mora računati i na Makabi, Baskoniju (bivšu Laboral kuću), Darušafaku i Galatasaraj. Dejvid Blat se vratio iz NBA lige i Darušafaka s njim izgleda ozbiljnije, dok je Ergin Ataman doveo dobra pojačanja. "Ponos Izraela" izgleda moćno na papiru sa Sonijem Vimsom, Endruom Gaudlokom, Maikom Cirbesom i Viktorom Radom, a trener Erez Edelštajn je imao peh da mu se povrijedi Kvinsi Miler.

Crvena zvezda je jedini srpski i predstavnik ABA lige, a impresivan start u regionalnom takmičenju je donekle i neočekivan jer Dejan Radonjić još nije kompletirao roster. Četvrtfinale od prošle godine biće teško ponoviti, ali Beograđanima ni prošle sezone nije davana velika šansa.

Srbi u Evroligi

Izuzev igrača Crvene zvezde, ove sezone u Evroligi nastupiće sedam srpskih košarkaša, a to su Miloš Teodosić, Vladimir Micov, Miroslav Raduljica, Milan Mačvan, Bodgan Bogdanović, Stefan Peno i Nikola Milutinov, dok je Željko Obradović jedini srpski trener u najelitnijem klupskom takmičenju.

Parovi prvog kola

Srijeda: Real - Olimpijakos (21 čas). Četvrtak: Galatasaraj - CSKA (19), Milano - Makabi (20), Crvena zvezda - Darušafaka (21). Petak: Uniks - Barselona (18), Fenerbahče - Bamberg (19:30), Panatinaikos - Žalgiris (20:15), Baslonija - Anadolu Efes (21).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )