FOTO: null

Naredne sedmice trebalo bi da počne izgradnja magistralnog gasovoda Bijeljina- Šepak za gasifikaciju Bijeljine.

Preduzeće "Bijeljina gas" ranije je izgradilo sekundarnu mrežu kroz grad, pa će priključenjem na gasovod biti stvoreni svi uslovi za korišćenje ovog energenta.

Planirano je da potrošači u Bijeljini gas dobiju do početka naredne sezone grijanja.

U preduzeću "Bijeljina gas" koje je 80 odsto u vlasništvu novosadskog gasnog ditributera, 20 odsto u vlasništvu Grada Bijeljina, očekuju da bi narednih dana trebalo da dobiju privremenu građevinsku dozvlu za izgradnju gasovoda i započnu radove. Gasovod dužine 20 kilometara povezaće već izgrađenu mrežu u Bijeljini sa postojećim gasovodom.

- Urađena je sekundarna mreža od oko 320 kilometara, srednjeg pritiska oko 20, znači sve cijevi, čak je i mreža pod pritiskom, pojašnjava direktor preduzeća "Novi Sad gas" i "Bijeljina gas", Јovan Vujanović.

Grad Bijeljina ugovorom o partnerstvu preuzeo je obavezu eksproprijacije zemljišta, za šta su obezbijeđena sredstva i bankarska garancija od 400.000 maraka. Već je otkupljeno šest kilometara trase.

- Počeli smo sa izvođenjem radova na prvih šest kilometara, dok to završimo mi ćemo već u narednom periodu ići u sljedeći dio trase gasovoda tako da prema obećanjima ljudi koji će to raditi u narednih 6 mjeseci možemo doći do Šepka, ističe Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Vlada Republike Srpske proglasila je gasovod projektom od opšteg interesa i dala potrebne saglasnosti kao i koncesiju za ovaj projekat. Јedan od uslova bio je i da gasovod ima profil koji će omogućiti dalju distribuciju gasa sjevernim dijelom Republike Srspke.

- Republika Srpska je putem svoje gasne politike i donošenja Zakona o gasu potpuno spremna da u tu politiku uđe aktivno i da nastavimo gasifikaciju RS od Bijeljine preko Brčkog do Krajine i dalje do najzapadnije tačke u RS, kao i od Sarajeva, dalje prema jugu, kaže Petra Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Domaćinstva će priključenje na mrežu plaćati oko 1.500 maraka u nekoliko mjesečnih rata. Kubni metar gasa u Srbiji košta 38 dinara, odnosno oko 60 pfeniga, a iz Bijeljina gasa najavljuju da bi toliko gas trebalo da košta i u Srpskoj, čime bi ostao na poziciji najjeftinijeg energenta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )