FOTO: novosti.rs

Obradoviću, Kaliniću i Guduriću na putu ka finalu stoji Micić, lider "pivara". Posle toga igraju Real Madrid i CSKA

Košarkaški fanovi komentarisali su listu učesnika fajnal-fora Evrolige u Vitoriji na duhovit način. Sve je isto kao prošle godine u Beogradu: Fenerbahče, Real Madrid, CSKA i Vasilije Micić. Srpski plejmejker debitovao je prethodne sezone na završnom turniru kao igrač Žalgirisa, ove je briljantnom liderskom ulogom vratio Anadolu Efes u kvartet najboljih posle 19 godina.

U epicentru interesovanja naše javnosti biće današnje prvo polufinale u dvorani "Fernando Buesa" (18.00), u kojem će se Fenerbahče i Efes sastati sedmi put ove sezone (1-1 u regularnom dijelu Evrolige). U drugom polufinalu (21.00), Real kao rekorder sa deset titula kreće u odbranu krune protiv CSKA kao rekordera sa 18 fajnal-for nastupa (sedam trofeja).

I treneru Fenera Željku Obradoviću ovo je 18. učešće na finalnom turniru, peti put zaredom sa turskim timom, s kojim je 2017. osvojio jednu od svojih rekordnih devet titula. Desetom bi se izjednačio sa Realom, ali lična dostignuća nisu u fokusu najtrofejnijeg evropskog stručnjaka.

- Ne, zaista ne razmišljam o tome, tim i klub su važniji - kaže Obradović, čije su misli okupirane brojnim povredama.

Žofri Lovernj i Điđi Datome propuštaju fajnal-for, Nikola Kalinić i Jan Veseli biće dio tima, ali sa velikim upitnikom koliko mogu da pomognu u fizički izuzetno zahtjevnim mečevima.

- Situacija nije laka, ali sam siguran da će ostali igrači dati sve od sebe i boriti se do poslednje sekunde - ne gradi alibi Obradović, koji će u ovim okolnostima veliki dio odgovornosti prepustiti iskusnom Kostasu Slukasu i vjerovatno našem Marku Guduriću. - Igrali smo mnogo puta sa Efesom ove sezone, znamo sve o njima, kao i oni o nama. Pobjeđivali smo ih i znamo šta je potrebno da bismo odigrali dobru utakmicu.

Naspram Obradovića biće nerijetko potcijenjeni trener Ergin Ataman, koji je dva puta bio učesnik fajnal-fora: 2000. godine sa Efesom i 2003. sa Sijenom. Imaće šansu da postane tek treći stručnjak sa titulama Evrokupa i Evrolige, čime bi stao rame uz rame sa Dušanom Ivkovićem i Dejvidom Blatom.

Samo dvojica igrača Efesa imaju fajnal-for iskustvo. Brajant Danston sa Olimpijakosom 2015. i Micić sa Žalgirisom prošle godine. Srpski plejmejker ukrasio je sezonu karijere izborom u drugu najbolju petorku Evrolige, kao treći asistent dosadašnjeg toka takmičenja (5,7 po meču).

Bez Luke Dončića, ali sa većinom igrača iz prošlogodišnjeg šampionskog tima, Real Madrid pokušaće da odbrani krunu prvi put posle 51 godine. Treneru "kraljeva" Pablu Lasu ovo je šesti fajnal-for u poslednjih osam sezona, šestorica iz sadašnjeg sastava bili su u timu i kada je 2015. osvojena titula.

- Iskustvo igrača je važno, ali igramo samo jednu utakmicu protiv CSKA i sve može da se dogodi. Najvažnije je da ne izgubimo naš identitet - kaže Laso, koji je ove sezone dva puta čestitao na pobjedi treneru CSKA Dimitrisu Itudisu.

- Biće ovo drugačija utakmica, Real je šampion, tim koji ima sve - kaže Itudis.

Obradovićev učenik osvojio je Evroligu sa "armejcima" 2016, ali je prošle godine razočarao navijače Moskovljana u Beogradu porazima od Reala u polufinalu i Žalgirisa u meču za treće mjesto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )