FOTO: Glas Srpske

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike Gospojine 28. avgusta.

Velikogospojinski post uvijek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje 14 dana. Ustanovljen je u slavu Uspenija Presvete Bogorodice, kada se obilježava dan kada se Bogorodica uspela na nebo.
 
Post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane i pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, riječi i djela, te pojačanju molitava i činjenju dobrih djela.
 
Tokom ovog posta za ishranu se koristi biljna hrana pripremljena na vodi, osim subote i nedjelje kada je dozvoljena upotreba ulja i vina. Riba se u toku ovog posta jede samo na praznik Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta po novom kalendaru.
 
Nekada su tokom ovog posta, koji se ubraja u stroge, bile zabranjene javne priredbe i spektakli.
 
Uz jednodevne postove svake srijede i petka, osim mesopusnih sedmica, te praznika Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja i Krstovdana, Srpska pravoslavna crkva propisuje četiri velika posta, i to Velikogospojinski, Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )