FOTO: null

U Semberiji počeo otkup duvana koji ove godine proizvodi 75 kooperanata na 270 hektara površine.

Preduzeće "Duvan" koje je organizator proizvodnje već je preuzelo oko 60 tona osušenog duvana dobrog kvaliteta. U ovom preduzeću se nadaju da će ove godine otkupiti planiranu količinu od 350 -400 tona i izvesti u Bugarsku, a interesovanje za kupovinu semberskog duvana izrazila je i fabrika u Podgorici. 

Loša godina za duvan, kažu proizvođači. Sadnju su obavljali u teškim uslovima uz česte padavine, zatim je slijedila suša i grad koji je uništo mnoge zasade. Posljednje kiše su oporavile biljke, ali sada nedostaje sunce da bi se dobio kvalitet .

U proizvodnju duvana se ulaže 4-5 hiljada maraka po hektaru, ne računajući dnevnice radnicima koje angažuju za berbu. Bez pomoći preduzeća Duvan koje obezbjeđuje repromaterijal, ne bi mogli isfinansirati proizvodnju.

Očekuju oko 1.500 kilograma duvana po hektaru i pristojnu zaradu, iako je prosječna otkupna cijena niska, 4 KM po kilogramu sa premijom resornog ministarstva.

- Imamo stimulans 30 pfeninga po kilogramu za one koji ostvare 1.200 i više kilograma duvana po hektaru . Prošle godine , jedan broj je ostvario jedan nije. Očekujem da će ove godine svi ostvariti taj minimum, istakao je Svetozar Mihajlović,  direktor "Duvana".

Proizvođači se nadaju većoj premiji od resornog ministarstva i lokalne zajednice jer je proizvodnja zahtjevna i skupa. U preduzeću Duvan vjeruju da će boljom stimulacijom proizvođača dostići nekadašnji nivo proizvodnje kada je duvan zauzimao 500 hektara semberskih oranica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )