FOTO: null

Počeo sukob između oružanih snaga Turske i Sirije na sjevereistoku Alepa kod strateški važanog grada Al Bab kojeg za sad drže formacije Islamske države, dok ga Kurdi, Sirijska vojska i Turci sa lokalnim milcijama pokušavaju da ga svako za sebe osvoji.

Prvi napad dogodio se u srijedu, oko 3.30 po lokalnom vremenu, avioni sirijskog ratnog vazduhoplovstva izvršili su udar na položaje turske vojske u blizini Al Baba, mjesta koje je ključno za kontrolu sjevera Sirije. 

Turska vojska je potvrdila da je tri vojnika izgubilo život, dok je više od 10 njih povređeno tokom napada sirijske avijacije. Izvori sa terena tvrde da je poginulo najmanje 5, a ranjeno 16 turskih vojnika. 

Drugi, nepotvrđeni napad dogodio se u srijedu popodne, a kako tvrdi Al DŽazira, u ovom napadu većeg intenziteta nastradao je još veći broj turskih vojnika u Siriji. Kako navode izvori sa terena, sirijska avijacija pogodila je zgradu u kojoj je stacionirana turska vojska u gradu Kufajr. 

Turski premijer Binali Jildirim, koji je prvi i izašao u javnost sa informacijama o napadima SAA na tursku vojsku, obećao je "odgovarajući odgovor" Ankare na ove napade i da će Turska nastaviti sa radom na uništavanju terorista u regionu. 

Odgovor je stigao odmah. U provinciji Latakija, turska vojska je u četvrtak ujutro, sa turske teritorije, artiljerijskom vatrom potpuno osujetila iznenadnu ofanzivu koju je SAA pokrenula protiv Nusra fronta na sjeveru pokrajine. U intenzivnom artiljerijskom napadu, SAA nije pretrpela gubitke, ali je ofanziva koja je za samo par sati već imala značajan uspeh, morala da bude zaustavljena, a vojska vraćena na početne položaje. 

Turci rastrzani na više frontova 

U međuvremenu u četvrtak, započele su žestoke borbe između kurdskih JPG snaga i turskih i pro-turskih snaga na ovom frontu u Siriji. 

Turske snage su iznenada napale Kurde u nekoliko sela istočno od Al Baba i preuzele kontrolu nad Bašrajom i DŽab al Damom, a napad je počeo silovitim udarom turske avijacije. 

Tokom žestokih borbi koje su usljedile, ovih nekoliko sela je nekoliko puta prelazilo iz ruke u ruku protivnika. 

SAA se udružuje s Kurdima? 

Sa zapadne strane Al Baba, SAA i Kurdske jedinice krenuli su u dva odvojena, ali očigledno dobro koordinisana napada na položaje Islamske države sa zapadne strane Al Baba. 

U napadu koji je predvodila Republikanska garda, SAA je uspjela da preuzme kontrolu nad tri sela u ovom rejonu, što je prvi napredak koji Asadova armija bilježi na frontu oko Al Baba od novembra 2015. kada je oslobođen aerodrom Kuvejris južno od grada. 

Nakon ovog napada, usljedio je i udar Al Kuds, pri čemu su palestinski odredi lojalni Bašaru al Asadu uspeli takođe da zabilježe značajan napredaj kroz položaje Islamske Države. 

Novi proboj SAA na istoku Alepa 

U brzoj akciji na severoistoku grada Alepa, Sirijska arapska armija (SAA), predvođena Tigrovim snagama, oslobodila je u četvrtak oko polovine distrikta Hanano. 

Tigrove snage su u u munjevitoj akciji, za samo par sati, preuzele punu kontrolu nad svim ključnim istočnim delovima Hanano distrikta. 

Uspeh ove akcije omogućilo je nedavno osvajanje brda Zahur, istočno od Hanana, kao i udari iz vazduha koji su znatno oslabili položaje džihadista u distriktu. 

Hanano kontroliše Nusra front, ogranak Al Kaide za Siriju, koji se sada predstavlja kao DŽebhat Fatah al Šam još od leta 2012. 

Prema izveštajima lokalnih aktivista, borbe se nastavljaju i tokom noći, a teroristi se povlače u pokušaju da konsoliduju svoju odbranu. 

Prema poslednjim informacijama, početkom noći SAA je pokrenula snažan udar i na istočnom djelu grada, distrikt DŽabal Badro. Za sada nema više informacija o borbama i tom delu grada. 

Ruski vojnici djele pomoć iz Srbije za narod Sirije

Na društvenim mrežama pojavio se snimak distribucije srpske pomoći koja je stigla u Alepo. Pomoć djeli ruska vojska. U pitanju je medicinska pomoć namjenjena bolnicama u Alepu.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Poceo-oruzani-sukob-izmedju-Turske-i-Sirije-na-desetine-poginuluh/399589

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )