FOTO: null

U Bijeljini je počelo larvicidno suzbijanje komaraca, dok je uništavanje odraslih formi komaraca planirano u narednih deset dana najavio je direktor preduzeća „Eko-zaštita“ Vladimir Lazić.

Ovo preduzeće je uz pomoć GPS uređaja mapiralo područje Semberije i registrovalo više od 4.000 tačaka na području Bijeljine na kojim se stalno ili povremeno razvijaju larve komaraca. Njihova najveća koncentracija se bilježi na područjima uz rijeku Savu, od Vršana i Novog prema ušću rijeke Drine u Savu, ali i uz starače Drine u Аmajlijama i Popovima i prema Janji.

Direktor Lazić ukazuje na probleme u podbrdskom području Bijeljine zbog brojnih lokvi i jama, gdje se skuplja voda zbog napajanja stoke ili zalivanja voćnjaka, a takva mjesta sa plitkom i toplom vodom su pogodna za razvoj larvi komaraca.

Sredstvo koje preduzeće „Eko-zaštita“ koristi za larvicidno suzbijanje komaraca je neškodljivo za životnu sredinu i živi svijet u tretiranoj vodi, kao i za bilo koji organizam koji tu vodu koristi za piće.

-  To je prednost i značaj larvicidnog tretiranja komaraca koje je biološki prihvatljivo, dok se tretman odraslih komaraca mora raditi hemijskim sredstvima koja su otrovna i za sve ostale insekte - ističe Lazić.

Kako je naveo, tretiranje odraslih jedinki komaraca toplim i hladnim zamagljivanjem treba da počne u narednih desetak dana, a u tom periodu će biti izvršen i monitoring njihove brojnosti.

Uslov za uspješan tretman odraslih komaraca je temperatura od 22 do 25 stepeni Celzijusovih, a najbolji period za njihovo uništavanje je između 19:00 i 22:00 časa kada im je aktivnost najveća. Takođe, dani moraju da budu bez kiše i vjetra brzine preko četiri metra u sekundi.

Lazić naglašava i da su dani sa smjenama kiše i jako toplog vremena, uz pojačanu vlažnost, kao što je to slučaj ove godine, pogodni za razvoj komaraca, naročito u Semberiji koja ima dvije velike rijeke Savu i Drinu i preko 400 kilometara kanalske mreže. Ipak, po njegovim riječima, stručnjaci „Eko-zaštite“ na ovom području nisu registrovali pojavu tigrastog komarca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )