FOTO: Glas Srpske

Film “Hadžijino zvono” i serija “Nečista krv” su saga o jednoj srpskoj porodici koja se dešava u rasponu od 1850. do 1887. godine u Vranju.

Nakon višemjesečnih priprema, u Ripnju podno Avale je počelo snimanje filma radnog naziva “Hadžijino zvono” u režiji Milutina Petrovića, po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković.

Riječ je o ambicioznom filmskom projektu zasnovanom na književnom opusu Borisava - Bore Stankovića.

U nedavnom intervjuu za Blic reditelj Milutin Petrović je najavio da će glumačka podjela biti lijepo iznenađenje.

- Mnogo novih lica u napadu, nekoliko jako poznatih u odbrani i vezni red sastavljen od mladih zvijezda u usponu - najavio je Petrović, a sada je otkriven dio glumačke ekipe koji je snimio prve scene.

Lik hadži-Trifuna tumači Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću.

Prvog dana snimanja Grabežove partnerke su bile Nela Mihajlovic (Kata) i Teodora Dragićević (Stojna).

“Hadžijino zvono” govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine. Kako se navodi, istovremeno će biti snimljena i serija “Nečista krv”.

- “Nečista krv” je saga o jednoj srpskoj porodici koja se dešava u rasponu od 1850. do 1887. godine u Vranju. Veći dio tog perioda Vranje je bilo dio Osmanske imperije, a u naše posljednje dvije epizode Vranje je prvo u Kneževini, pa potom u Kraljevini Srbiji. Dakle, većim dijelom priča “Nečiste krvi” se dešava u zemlji u kojoj su i Prizren i Bagdad, Aleksandrija i Solun, Tripoli i Sarajevo... Dosta filmično i zanimljivo vrijeme u kome je bilo dosta dobre muzike, lijepih žena i pravih muškaraca - ispričao je Milutin Petrović.

Prvu verziju scenarija za seriju je prije četiri decenije napisao Vojislav Nanović (1922–1983) koji je pripovjetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina.

Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić i Katarina Mitrović.

Prvih pet epizoda i film režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić. Drugih pet epizoda režiraće Goran Stanković, a sa njim će sarađivati direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović.

Projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće “This and That Productrions” i RTS-a (serija), kao i uz podršku FCS-a i MEDIA programa.

Planirano je da snimanje traje 84 dana i očekuje se da film “Hadžijino zvono” pred publiku stigne tokom 2021. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )