FOTO: InfoBijeljina.com

U Banjaluci je počelo obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave, koje zajedno organizuju Srbija i republika Srpska.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je želja da građani ne zaborave svoju istoriju, ali da otvoreno gledaju u budućnost.

"Osjećam se ponosno što je ovo još jedna od velikih stvari koje radimo zajedno ali nikada na štetu nikoga drugog. Mi se radujemo svim onim što postiže Srbija. Važno je da poštujemo sve ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo šta je naša tradicija", izjavila je Cvijanovićeva.

Izaslanik predsjednika Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija i Srpska sada znatno bliže nego što su bile ranije.

"Zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i politici Milorada Dodika Srbi su bliže nego što su godinama bili. Uveli smo jasnu obavezu organima Srbije da štite Repubiku Srpsku i Srbe gde god žive. Nikada više, kakve god nas sreće ili nesreće budu okupljale nećemo biti sami. Nikada više Srbija neće okrenuti glavu od RS, a RS se neće osećati sama. Veći od nas su donosili odluke gde ćemo da živimo. Srbi su se izborili da budu jedinstven politički narod, da zajedno donose odluke i da uvek vide onu snagu koja će ih ujediniti i zaštitti. Ponosan sam što se ne stidimo svoje prošlosti i što vidimo jedni druge zajedno u budućnosti", rekao je Vulin.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da ne postoji ništa prirodnije neda jedan narod ima pravo na politički odraz koji se zove država, te da srpski narod ima dvije države.

"Mi imamo dvije države Srbiju i republiku Srpsku, ali naša težnja je da budemo jedna i da radimo za sigurnost i budućnost ovog regiona i tome težimo na miran civilizovan način", rekao je Dodik i dodao:

"Nema dana da nas ne nazovu agresorima na mjestima gdje smo rođeni. Pokušavaju da okrenu naša prava. Naša politika je politika mira. Ovaj dan je blagosloven, on je nešto što nosi važnu poruku srpskog jedinstva. Mi nismo nikakvi bosanski Srbi, mi smo narod koji hoće da bude poštovamn kao jedan. Mi jednostavno tražimo - nemojte nas ponižavati kada nas zovete bosanski Srbi, mi smo jednostavno Srbi", istakao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )