FOTO: null

Opozicija traži da građani izađu prevremeno na birališta, vlast postavlja svoje uslove. Dodik: Neka prvo napuste funkcije na nivou BiH. Pandurević: Hoćemo ako on podnese ostavku

Savez za promene nema nameru da odustane od zahteva za održavanjem vanrednih izbora u Republici Srpskoj. A, klackalica dva suprotstavljena politička bloka (vladajućeg i opozicionog) trenutno izgleda ovako: Dodik je spreman da izađe opoziciji u susret ako oni prethodno napuste sve funkcije na nivou BiH, dok iz SzP uzvraćaju - "Neka on podnese ostavku i raspusti skupštinu i mi ćemo se povući".

A, da bi građani izašli pre vremena na birališta, prvo predsednik Republike mora to da zatraži, na što ima pravo po Ustavu. Za državni nivo procedura je mnogo komplikovanija - potrebna je saglasnost svih stranaka koje čine vlast.

Iz Savez za promene kažu za "Novosti" da je sada na potezu vlast u Srpskoj.

Branislav Borenović, predsednik PDP, kaže za "Novosti" da su zahtevi SzP legitimini.

- Mi smo potpuno opredeljeni da se naši zahtevi ispoštuju do kraja i dobili smo podršku građana u Srpskoj za to. Vlast koja vlada u Republici Srpskoj nema legitimitet i to je svima jasno još od izbora Vlade RS krajem 2014. godine. Izbor na svim nivoima vlasti nisu problem za Savez za promene, a na Miloradu Dodiku je da ubedi svoje "prijatelje" u državnoj vlasti koji mu dolaze na slavu da se raspišu vanredni izbori na svim nivoima - poručuje Borenović.

Milorad Dodik, predsednik SNSD, odgovorio je Savezu za promene da zbog tih zahteva nisu ni trebali da se okupljaju jer su iste iznosili i ranije.

- Naš odgovor je jasan. Izbori nisu nikada sporni, ali neće nikada dobiti izbore na nivou RS, a da oni spavaju u zavetrini na nivou BiH i na taj način nastave da urušavaju i obračunavaju se sa Republikom Srpskom. Neka poslanici SDS podnesu ostavke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i neka se povuku oni koji su tamo imenovani iz RS i odmah ću raspisati opšte izbore. Poslanici SNSD će to sigurno učiniti. Moje stavove o tome su znali i ranije. Sve ostalo što iznose je notorna neistina - poručio je Dodik.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS, u Predstavničkom domu Paralmenta BiH, kaže za "Novosti" da Dodik nije u poziciji da ikome postavlja uslove.

- Neka Dodik raspiše izbore u Srpskoj i skloni se sa mesta predsednika, a mi predstavnici SDS u zajedničkim institucijama odmah ćemo se iz istih povući - poručila je Pandurevićeva. 

Republika Srpska je najbliža bila vanrednim izborima još 2004. godine kada je Milorad Dodik rušio aktuelnu vlast protestima, tražeći izbore. Ipak, Dodik tada od vlasti u Republici Srpskoj, na čijem je čelu bio SDS, nije dobio vanredne izbore, već je uspeo sa PDP, koji je okrenuo leđa tadašnjim koalicionim partnerima u SDS, da sruši skupštinsku većinu.

Nakon formiranja nove skupštinske većine, Milorad Dodik koji ju je predvodio, dobio je te 2004. godine mandat za sastavljanje vlade RS od strane tadašnjeg predsednika RS Dragana Čavića.

Da bi se raspisali vanredni izbori na nivou BiH prema Izbornom zakonu moraju se raspustiti svi paralamenti i da se oko vanrednih izbora slože sve stranke koje u tom trenutku čine vlast na državnom nivou.

U Republici Srpskoj, po Ustavu, Predsednik RS može da raspusti Narodnu skupštinu RS i raspiše vanredne izbore ili ukoliko Vlada RS izgubi većinsku podršku u Narodnoj skupštini RS, predsednik raspisuje vanredne izbore na zahtev nove skupštinske većine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )