FOTO: null

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je, paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i služenjem parastosa kao znak sjećanja na pukovnika Milana Jovića i 24 poginula borca odbrambeno-otadžbinskog rata, počela tradicionalna memorijalno-kulturna manifestacija "Jo

Manifestaciju posvećenu pukovniku Milanu Joviću, komandantu Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske, koji je poginuo prije 22 godine, organizovale su opština Ugljevik i opštinska Boračka organizacija, u saradnji sa Mjesnom zajednicom i mjesnom Boračkom organizacijom Donja Trnova. 

U Domu kulture Donja Trnova, rodnom mjestu pukovnika Jovića, okupili su se poštovaoci lika i djela, te saborci i rodbina tragično nastradalog komandanta Prve majevičke brigade. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je opština Ugljevik pokrovitelj kompletne manifestacije "Jovićevi dani", u okviru koje se održavaju takmičenja osnovnih i srednje škole sa područja ove podmajevičke opštine. 

"Danas se prisjećamo pukovnika Jovića i svih junaka koji su dali život za stvaranje Republike Srpske. Naša dužnost i obaveza je da ih nikada ne zaboravimo i da njegujemo njihove ideale, jer oni su život dali da bi srpski narod živio u slobodi", naglasio je Perić. 

U okviru višednevne manifestacije "Jovićevi dani 2015.", biće održano niz takmičenja u sportu, literarnim i likovnim radovima. 

Nagrade za najbolje takmičare biće uručene na završnoj svečanoj akademiji u nedjelju, 22. februara, u Domu kulture ove podmajevičke opštine. 

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković rekao je da se ovaj datum mora obilježavati u čast pukovnika Jovića. 

"Sjećajući se komandanta sjećamo se svih poginulih boraca koji su život dali za otadžbinu. Slavni pukovnik Jović bio je komandant Prve majevičke brigade, tri puta je ranjavan, a njegovim dolaskom na čelo brigade, uveo je vojničko ponašanje i disciplinu, pa je zbog toga i brigada dobila najveća odlikovanja", rekao je Marinković. 

Pukovnik Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, gdje je, predvodeći svoje borce, poginuo nadomak muslimanskog uporišta Teočak. 

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine, pukovnik Milan Jović je posthumno odlikovan Ordenom Nemanjića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )