FOTO: null

U Loparama je počela izgradnja 19 novih stambenih jedinica za porodice čije su kuće uništene uslijed klizišta nastalih u prošlogodišnjim majskim poplavama.

Nakon što su polovinom decembra potpisani ugovori između Opštine Lopare i 19 porodica čije su kuće uništene u klizištima i poplavama, ovih dana započeta je gradnja novih domova na području ove majevičke opštine.

Projekat gradnje finansira Fond solidarnosti,Vlada Federacije BiH Opština Lopare i USAID, a implementator je UNDP. Ukupna vrijednost projekta je oko 900. 000 KM, od čega je  opština Lopare iz budžeta izdvojila  95. 000 KM. 

Opština Lopare obezbijedila je dozvole, potrebnu infrastrukturu i priključke za sve porodice kao i plac za gradnju kuća po principu „ključ u ruke“.

Opština je obezbijedila za svaku porodicu po 5 000 maraka, a cilj nam je obezbijediti sredstva za još 44 kuće čime će se potpuno zaokružiti broj onih koji su pretrpjeli potpunu štetu na kućama u prošlogodišnjim klizištima, rekao je dr Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Na području loparske opštine do sada je izgrađeno 29 kuća, izgradnja 5 kuća se privodi kraju, a započetom gradnjom još 19 novih stambenih objekata biće zbrinuto 78 osoba koje već godinu dana žive kao podstanari.

Klizišta na ovoj majevičkoj opštini potpuno su uništila ili oštetila oko stotinak kuća, a ukupna šteta je procijenjena je na 15, 5 miliona maraka.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )