FOTO: null

Najava Okružnog privrednog suda u Bijeljini o pokretanju likvidacije oko 3.000 nelikvinih preduzeća završni je čin neodgovornog ponašanja Poreske uprave, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, IRB-a i Ministarstva finansija Republike Srpske, ocijenio

On je istakao da je najavljena likvidacija hiljada preduzeća Bijeljini koja su faktički nepostojeća, nemaju imovine, ne obavljaju djelatnost, a još uvijek nisu izbrisana iz sudskog registra, samo završni čin neodgovornog ponašanja niza faktora u društvu koji su doveli do takvog stanja.

Jović kaže da je za pravovremeno pokretanje stečaja u preduzeću koje 60 dana ima blokirane žiro – račune, prije svega, odgovoran zakonski zastupnik preduzeća – direktor, ali da ogromna odgovornost leži i na Poreskoj upravi Republike Srpske.

„Stečaj je „hirurški rez“ u preduzeću koje je postalo nelikvidno ili mu je zaprijetila opasnost da postane nesolventno. Međutim, većina odgovornih faktora u lancu odgovornosti svjesno bježe od pokretanja stečaja u preduzeću, iscrpljujući ga do krajnjih granica, kada ono biva dovedeno u bezizlazno stanje“, kaže Jović ističući da u svemu ovome posebnu odgovornost ima Poreska uprava Republike Srpske, koja svojim neblagovremenim postupanjem dodatno iscrpljuje posrnula preduzeća, obračunavajući im dnevnu zateznu kamatu od 0,04 odsto.

U javnosti se može steći dojam da PU, odnosno država na takav način svjesno pljačka vlastita preduzeća, kaže Stojan Jović.

„Takvim svojim ponašanjem ili nečinjenjem Poreska uprava svjesno izaziva i pothranjuje sumnje o raširenoj korupciji. Ništa manje nije odgovoran ni Fond PIO Republike Srpske, koji ima obaveze, kako prema radnicima, tako i prema penzionerima i koji mora pravovremeno reagovati kada su u pitanju preduzeća koja ne uplaćuju redovno doprinose za svoje radnike“, ističe Jović.

Odgovornost za loše procjene u pojedinim slučajevima i odobravanje kredita posredstvom IRB-a Republike Srpske leži i na Ministarstvu finansija, ali i na pojedinim bankama koje su odobravale kredite preduzećima u kojima je oporavak bio praktično nemoguć, kaže Stojan Jović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )