FOTO: null

Ukupna šteta pričinjena tokom pljački koje su se prošle godine dogodile u RS, prema izjavama oštećenih, iznosi 561.817 KM.

To su potvrdili iz MUP-a RS, iz kojeg napominju da je lani zabilježeno 108 razbojništava, što je ipak 16 manje nego tokom 2013. godine.

Prošle godine nije evidentiran nijedan slučaj razbojništva sa smrtnom posljedicom, dok su u godini ranije zabilježena dva takva primjera.

"Najčešći objekti napada tokom prošle godine su bile benzinske pumpe (34), sportske kladionice (20), samostalne trgovinske radnje (20), ostala mjesta (20), kuće i stanovi (11) i banke (tri)", navedeno je u Informaciji o stanju bezbjednosti u RS za period januar - decembar 2014. godine.

Iako je dobar dio objekata koji su najčešće meta napada pokriven video-nadzorom, alamnim sistemima i sličnim vidovima zaštite, ni to, kako tvrde upućeni, često ne predstavlja prepreku za kradljivce.

"Svi naši objekti obezbijeđeni su video-nadzorom, ali bez obriza na sve to lopovi nađu načina da odrade svoj dio posla, vjerovatno ohrabreni neefikasnošću policije", rekao je Miro Škiljević, direktor preduzeća "Nešković, u sklopu kojeg posluje veći broj benzinskih pumpi.

Škiljević, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, naglašava da su dali savjet zaposlenima ne benzinskim pumpama - najpreči je život.

"Kada već dođe do ozbiljne prijetnje, preče je sačuvati zdravlje i živote radnika, nego novac", naglašava Škiljević.

Trgovci, čiji su objekti tokom prošle godine 20 puta bili na meti pljačkaša, kažu da je ova problematika, ipak, znatno smanjena, te da im je laknulo kako je prestao da "operiše" čuveni razbojnik poznat kao Pahuljica.

"Kada su eliminisali nekoliko razbojnika, poput Pahuljice, nije toliko izražena ta problematika, u smislu da upadaju s vatrenim ili hladnim oružjem, te prijete. U svakom slučaju, mi radnicima savjetujemo da ne pružaju otpor", ističe Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka.

Povremeno se, ističe Marjanović, dogodi poneka provala u trgovine, ali im glavobolje najčešće zadaju kradljivci robe u prodavnicama.

"To su, dakle, klasične krađe, kada ukradu kafu, čokolade, piće, parfeme, odnosno ono što im je dostupno, a ipak vrednije od ostale robe. Iako postoji video-nadzor, u tom dijelu imamo slabu zaštitu od države. Mi nemamo puno koristi od toga što lopov ode u zatvor nakon toga, jer sve ide na naš teret", naglašava Marjanović.

Tokom tri prošlogodišnja razbojništva u bankama u RS, lopovi su ukrali blizu 210.000 maraka. Najviše novca ukradeno je iz Poslovnice UniCredit banke u Kotor Varošu, odakle je za samo dvije i po minute odneseno oko 200.000 KM. Iz Poslovnice NLB banke u Banjaluci prošle godine ukradeno je nešto više od 5.000 KM, dok je iz Nove banke u ovom gradu prošle godine ukradeno 4.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )