FOTO: null

Tender za prodaju Buljarice izavao lavinu negodovanja. Najspornije su granice poseda privatnika i države

Petrovac - Tender za prodaju Buljarice, najatraktivnije lokacije na crnogorskom primorju, izazvao je lavinu negodovanja. Najdalje je u svom zahtevu otišlo Udruženje vlasnika privatnog zemljišta i drugih nepokretnosti, koje je pozvalo Savet za privatizaciju da povuče javni poziv za prodaju vredne zemlje. Udruženje je zatražilo od Vlade Crne Gore da formira zajedničku kompaniju za upravljanje razvojem tog lokaliteta na principu javno-privatnog partnerstva.

Nadležnim je poručeno, uz napomenu da lokalna zajednica, privatnici i samo Udruženje nisu bili uključeni u ovaj važan državni posao, da ovako sročeni tender "predstavlja pretnju ovoj i budućim generacijama stanovništva u Buljarici".

Kao najspornije delove tendera Udruženje je navelo granice poseda privatnika i države, plansku namenu lokacije i, posebno, cene zemljišta. Privatni posed je, kako ističu, opkoljen sa svih strana zemljištem, koje se nudi na prodaju ili u zakup.

Cena je, pak, posebna priča. Minimalna cena za kvadratni metar zemlje je 22 evra, čak deset do dvadeset puta manja od aktuelne tržišne cene!

Na tender o prodaji ili zakupu Buljarice reagovali su i iz Mitropolije crnogorsko-primorske, koja ima i svoje verske objekte, ali i poveliko zemljište na ovom prostoru jadranske obale.

- Dogovor i partnerstvo državnih organa sa svim vlasnicima je apsolutna neophodnost, naročito, ako se ima u vidu činjenica da starosedeoci Buljarice i vlasnici imovine smatraju da se država prema njima nije odnosila partnerski i boje se da će pod plaštom javnot interesa jedinu korist od ovako zamišljenog projekta imati jedino investitor - naglašava se u saopštenju MCP.

U pomenutom saopštenju se apeluje da država ne čini jednostrane poteze i da će eksproprijacijom i nadoknadom vlasnicima zemlje ispod tržišnih cena, ili čak pominjanim iseljavanjem, dovesti sve pred svršen čin.

- Mitropolija snažno protestuje protiv činjenice da su u poslednji tender, raspisan za nepokretnosti u opštinskom i državnom vlasništvu, uglavnom brda oko Buljarice, uvršteni i verski objekti. Za sve crkve zahtevamo formiranje posebnih parcela i potom njihovo izuzimanje iz bilo kakvog tendera - navodi se u saopštenju Mitropolije .


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )