FOTO: null

Entitetski ministri poljoprivrede i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH će narednih dana uputiti Savjetu ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH inicijativu za uvođenje plavog dizela na teritoriji čitave BiH.

Kako se očekuje, ova inicijativa bi mogla biti realizovana do kraja ove godine. Poručeno je to u petak nakon sastanka Steve Mirjanića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Šemsudina Dedića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Šarović je rekao da su po ovom pitanju veliki optimisti, jer se prvi put ova inicijativa pokreće na ovakav način, što joj daje i garanciju za uspjeh. "Može čak da se desi da za ovo imamo i sve glasove u parlamentu BiH, bez obzira na to da li je neko u poziciji ili opoziciji", navodi Šarović.

Sa ovog sastanka je poručeno i da BiH ima načine na koje će zaštititi domaće proizvođače mlijeka. Ministri su saglasni da će poslije 9. septembra i sastanka u Briselu sa predstavnicima Evropske unije odluka o zabrani izvoza mlijeka iz BiH u EU prestati da važi, ali ukoliko ne bi došlo do toga, postoje i načini na koje će se riješiti ta situacija.

"Imamo strategije i planove ukoliko bi se tako nešto i dogodilo. Mi znamo koje će to mjere biti, ali naravno da ih nećemo javno iznijeti iako smo ubijeđeni da nas očekuje pozitivan ishod. Otvoreni smo za sve opcije i ništa nije isključeno, pa ni zabrana uvoza hrvatskih proizvoda u našu zemlju", kazao je Šarović.  

On je dodao da nema nikakvog razloga da se udovolji žalbi Hrvatske o stopiranju izvoza mlijeka iz BiH, jer je mlijeko koje se proizvodi u BiH istog ili boljeg kvaliteta od mlijeka koje dolazi iz Hrvatske.

"Iz Hrvatske je u BiH 2014. godine uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda ukupno 15 miliona kilograma, a iz BiH nije izašao nijedan kilogram, odnosno litar. Naše mlijeko zadovoljava sve standarde", rekao je Šarović.

Mirjanić je istakao da je na sastanku dogovoreno da budu intenzivirane aktivnosti u pravcu skidanja zabrane izvoza mlijeka, te da su, kada je riječ o tome, preduzete mnoge mjere nadležnih institucija.

"Posebno smo se saglasili i na tome insistirali da dalje preduzimamo unutrašnje mjere koje se odnose na stvaranje uslova za još veći broj farmi i mljekara koje bi mogle biti kandidovane za izvoz mlijeka, da posebno obratimo pažnju na sve što je bitno za one koji učestvuju u lancu izvoza", rekao je Mirjanić. On je takođe rekao da su dogovorili dalje korake koji bi trebalo da idu u smjeru obezbjeđivanja cjelokupne agrarne politike.

"Dogovorili smo i dalje korake koji idu u smjeru obilježavanja goveda i ostalih životinja imajući u vidu da je obilježavanje jedan od uslova obezbjeđivanja agrarne politike. Takođe, da bi se agrarna politika dovela do kraja, treba da provedemo tri zakona, a to su zakoni o veterinarstvu, hrani i zakon o poljoprivredi", rekao je Mirjanić.

Dedić je kazao kako su osim o pozitivnom ishodu koji očekuju u vezi sa zabranom izvoza mlijeka ministri raspravljali i mnogim drugim aktivnostima i pitanjima od interesa za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije. On je uputio i apel građanima BiH da kupuju mlijeko domaćih proizvođača, bez obzira na proizvođača i lokaciju, jer se radi o višim interesima svih građana BiH.

Očekujući ishod sastanka u Briselu 9. septembra, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, rekao je kako dijeli mišljenje ministara i da na tom sastanku očekuje pravdu.

"Načelo Svjetske trgovinske organizacije je pravičnost i trgovina, tako da mi očekujemo pravičnost. Osjetili smo riješenost organa BiH da u tom problemu istraju i ne popuštaju. Zato mi mljekari i nećemo da reagujemo. U suštini, kada vlast radi svoj posao, nema potrebe da narod išta radi", kazao je Usorac. Dodao je da, ukoliko EU ne riješi ovo pitanje, a ministar Šarović ne reaguje adekvatno, mljekari će zauzeti granicu sa Hrvatskom.

"Bukvalno ćemo zauzeti granicu i nećemo dati nijednom proizvodu iz Hrvatske da uđe u zemlju", istakao je on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )