FOTO: wdr.de

Plate u Republici Srpskoj unazad deset i po godina jesu rasle u svim privrednim granama, ali su i dalje male i ispod su prosjeka. Plate zdravstvenim radnicima u Srpskoj su u ovom periodu smanjene.

Ovo je pokazala kratka analiza Srpskainfo o zvanično prikazanim platama u Republici Srpskoj, koje objavljuje Zavod za statistiku RS.

Tako su prosječne plate zaposlenih u prerađivačkoj industriji RS, koja zapošljava najviše radnika, gotovo jednu petinu, u 2008. godini iznosile 483 KM, a u junu ove godine su bile 745 KM.

Druga grana koja zapošljava najviše radnika je trgovina; plate trgovaca su prije deceniju bile 513 maraka, a sada iznose 692 KM, dok su plate u ugostiteljstvu u ovom periodu povećane za 163 marke i sada u prosjeku iznose 635 KM. U ova povećanja ulazi i onih 30 KM kojih se Vlada RS odrekla od poreza na dohodak u korist radnika.

Prosječna plata u junu je bila 910 maraka, dok je prosječna potrošačka korpa oko 2.000 KM.

U Srpskoj je upravo aktuelna inicijativa granskih sindikata iz oblasti privrede da se potpišu pojedinačni kolektivni ugovori koji bi, između ostalog, podrazumijevali i povećanje plata. Takođe, premijer RS izjavio je kako je moguće za očekivati da bude povećana najniža plata u Republici Srpskoj, koja sada iznosi 450 KM.

Poslodavci priznaju da su plate male, ali tvrde da je pogubno da se određuju administrativnim mjerama. Takođe, poručuju da plate zavise od para sa kojima raspolažu firme, a u posljednje vrijeme često govore kako su se plate konobara približile platama ljekara.
Sa stanovišta zvaničnih podataka, plate u zdravstvu isplaćene za juni ove godine manje su za 87 maraka nego što je iznosila njihova prosječna plata u 2008. godini. Prosječno primanje u zdravstvu trenutno iznosi 1.070 KM.

Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, potvrđuje ove statističke podatke.

– Nama je, kao i svima, prošle godine povećana plata za 30 KM. Međutim, od 2010. godine su nam nekoliko puta smanjili platu – ističe Šukalo.

Kaže da u KC Tuzla medicinske sestre imaju plate oko 1.400 KM, u Sarajevu do 1.800, a u Srpskoj oko 800 maraka. Što se tiče ljekara, kako kaže Šukalo, u Srpskoj specijalisti sa 20 i više godina staža i sa dežurstvima ne mogu da pređu 2.200 KM, u Sarajevu imaju duplo više, dok je u Tuzli između 3.000 i 4.000 KM.
– Svi napreduju, mi idemo nazad. Zato smo se pobunili i tražimo veće plate – poručuje Šukalo, koji tvrdi da pojedini kuvari u Banjaluci imaju znatno veće plate od ljekara specijalista u UKC RS.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i ugostiteljstva, kaže da su plate u ugostiteljstvu u posljednje vrijeme povećane, ali simobolično, i to jer su vlasnici bili primorani zbog odlaska radne snage.

– U nekoliko ugostiteljskih objekata u Banjaluci plate su i 1.300 KM, ali tih primjera nema puno i mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Zaista nema smisla porediti plate ugostitelja – kaže Savanović.

On tvrdi da pola zaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu ima platu od oko 500 KM, a 30 odsto oko 600-650 KM.

– Poslovođe u trgovinama imaju 750-800 KM, a poslovođe u hipermarketima do 1.400 KM, i njih je malo. Dakle, plate radnika se vrte oko minimalne plus ono što Zakon o radu definiše – kaže Savanović.

On kaže da će upravo za jednu trgovinu podnijeti prijavu, jer radnici rade 7 dana u nedjelji, odosno bez ijednog slobodnog dana.

Škrebić: Budite realni
Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić kaže da poslodavci ne bježe od pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, ali da oni nisu jedina adresa za povećanje plata i pobošljanje statusa radnika u Srpskoj.

Govoreći o sve češćim zahtjevima sindikata koji se odnose na povećanje plata radnicima, Škrebić je istakao da se najniža plata izračunava i da bi ona bila povećana mora rasti i prosječna. On je poručio da prihvataju razgovore sa sindikatima, ali da oni moraju biti zasnovani na argumentima, a ne paušalnim zahtjevima, kao što je da najniža plata bude 600, a prosječna sada iznosi 900 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )