FOTO: InfoBijeljina

Povećanje plata u Srpskoj, planirano je i ove godine. Tako nešto biće obezbijeđeno kroz poreska rasterećenja i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, tvrdi ministar finansija, Zora Vidović.

Vlada kontinuiano pravi analizu stanja, kako bi se utvrdila mogućnost povećanja plata, potvrđuje i premijer Radovan Višković. Nakon analize, će, kaže, biti poznati svi detalji, između ostalog i to na koga će se povećanje odnositi.

"Kad budemo napravili kompletan aranžman, da vidimo iz kojih izvora to možemo, u kom obimu idemo sa povećanjem i kome idu ta povećanja, onda ćemo na vrijeme obavijestiti javnost", kaže Višković.

U Udruženju poslodavaca poručuju da su pregovori sa Vladom već u toku. U narednih nekoliko dana bi, uvjereni su, trebalo da se definišu mjere kojim će se omoućiti povećanje plata.

"Potrebno je izmijeniti poreske propise i očekujemo u narednoj godini da će biti smanjenje oporezivanja rada i samim tim doći će i do povećanja plata u Republici Srpskoj", ističe Saša Aćić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Vlasti u Srpskoj intenzivno rade i na povećanju prosječne plate na 1.000 maraka, poručuje ministar rada, Duško Milunović. Za tako nešto, tvrdi, Republika Srpska ima kapacitete

"Ja sam siguran da u Republici Srpskoj ima dovoljno prirodnih resursa, šuma, žitnih polja, energetskih potencijala, koji uz izuzetne ljudske resurse, mogu da obezbijede ukupni ekonomski napredak", kaže Milunović.

Vlada Republike Srpske je plate svim radnicima povećala sredinom prošle godine. Smanjen je tada oporezivi dio plate, a Vlada se, u te svrhe, odrekla 60 miliona. Dvadeset miliona maraka za prošlogodišnje povećanje plata, izdvajaju lokalne zajednice. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )