FOTO: null

Potrošnja struje za javnu rasvjetu u Bijeljini smanjena je u prošloj godini za više od 130.000 KM i u gradskoj upravi očekuju da ova potrošnja u 2015. bude smanjena za još 140.000 KM.

Prema podacima Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, utrošak struje za javnu rasvjetu u 2014. godini je 965.000 KM, a prethodne godine za ovu stavku je iz gradskog budžeta potrošeno gotovo 1,1 milion KM. 

Ušteda je postignuta upotrebom tajmera koji javnu rasvjetu sa 463 ulične svjetiljke automatski uključuju i isključuju prema astronomskom satu, ali i zamjenom starih i ugradnjom novih sijalica i opreme po evropskim standardima energetske efikasnosti. 

Procjenjuje se da dalje uštede mogu biti postignute zamjenom postojećih sijalica na bazi žive ekološki prihvatljivim sijalicama manje instalisane snage i savremenom LED rasvjetom koja je već ugrađena na 42 ulične svjetiljke u centru grada. 

Iz resornog odjeljenja najavljuju da će biti demontirane i sve nelegalno postavljene svjetiljke u gradu i u seoskim sredinama koje osvjetljavaju privatna imanja, čije je evidentiranje u toku. 

Najavljeno je da će, u saradnji sa preduzećem "Elektro-Bijeljina", biti legalizovana javna rasvjeta na još 29 lokacija, od 45 nelegalizovanih javnih rasvjeta koje su ranije postavljene na području grada. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )