FOTO: desavanjaubijeljini.com

Tokom 23. i 24. maja brojni građani Bijeljine imali su nesvakidašnju priliku za istraživanje svemira i upoznavanje sa ljepotama noćnog neba. Mobilni planetarijum - veliki sferni bioskop koji priča priču o nastanku svemira izazvao je veliku zainteresovanost naročito među djecom predškolskog i školskog uzrasta koja su tokom projekcije u trajanju od 30 minuta mogli da se bliže upoznaju sa astronomijom, fizikom i srodnim naukama.

Ovaj izuzetan događaj organizovala je MF banka u saradnji sa Centrom za kulturu Semberija. MF banka ulaže u nekoliko oblasti, od kojih se najviše ističu preduzetništvo i projekti koji za cilj imaju promociju i popularizaciju nauke.

„Smatramo da su znanje i inovativnost ključni resursi za razvoj svakog društva. Projekti koje MF banka  sponzoriše za cilj imaju razvoj intelektualne radoznalosti kod djece i mladih, kao i njihove naučne pismenosti. Tako smo  došli na ideju da planetarijum dovedemo u Bijeljinu,“ izjavio je Velibor Ostojić, Šef filijale MF banke u Bijeljini.

Planetarijumske projekcije su vodili stručni predavači Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda. Kroz zabavu i razgovor, predavači su demonstrirali nebesku sferu i prividno kretanje nebeskih tijela na njoj, otkrivali tajne zvjezdanog neba, sazvježđa, planeta i satelita, zvjezdanih jata, maglina i galaksija, sve do objekata na samom rubu svemira.  Instrument softverski koristi bogatu bazu naučnih podataka.

„Drago nam je što ćemo našim posjetiocima pružiti mogućnost da se upoznaju s ovim savremenim i atraktivnim nastavno-pedagoškim sredstvom. Zadatak kulture je da kod mladih razvija istraživačko-kritički pogled na svijet. Nadam se da će ih posjeta planetarijumu inspirisati i proširiti njihovu svijest o svijetu oko nas,“ izjavila je Slađana Lekić, direktorica Centra za kulturu Semberija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )