FOTO: srbijadanas.com

Donosimo vam listu zanimljivih činjenica o vatri koje vjerovatno do sada niste znali.

1. Zemlja je jedina poznata planeta gdje vatra može da gori. Na ostalim planetama jednostavno nema dovoljno kiseonika. Što je više kiseonika,to je vatra toplija.

2. Plamen svijeće je plav na dnu jer vatra tu uzima kiseonik, a žut na vrhu, gdje ga sagorjeva. 
3. Vatra stvara vodu. Ako ne vjerujete, zagrijte praznu, suvu metalnu kašiku na vatri i vidjet ćete vodu u njoj.

4. Spaljene kosti i pepeo ukazuju na to da su naši preci palili vatru i prije više od 400.000 godina

5. Priroda je prepuna čudesa, pa ne bi trebalo iznenaditi i jedno vezano za vatru. Oko 220 km sjeverno od Sidneja, procjenjeno je da ugalj gori već 500.000 godina – bez prestanka.
Vatreni tornado (vatreni vrtlog/ vatreni đavo) je fenomen rijetko zabilježen na kameri, u kojem vatra, pod određenim uslovima (zavisno od temperature vazduha i struja) stvara vrtlog.

6. Drevni Grci su palili vatru koncentrisanom sunčevom svjetlošću. Parabolična ogledala koja fokusiraju sunčeve zrake još uvijek se koriste za paljenje olimpijske baklje.

7. Svake 52. godine, kada njihov kalendar završi ciklus, Asteci su gasili sve i jedan plamen u carstvu. Veliki Sveštenik bi tada započeo novu vatru nad otvorenim grudima žrtve. Vatra nastala iz tog plamena se distribuisala ostatku zemlje.

8. 1666. godine veliki požar u Londonu je uništio 80 posto grada, ali u isto vrijeme stao u kraj kugi koja je ubila više od 65.000 ljudi prethodne godine. U požaru su izgorili svi štakori i muve, koji su bili prenosnici bakterije.

9. Samozapaljenje nije samo mit. Neki izvori goriva mogu sami generisati toplinu. Na primjer, pistaći imaju toliko prirodnih ulja koja su sklona samozapaljenju da su u transportu označene kao ‘opasna roba’.

10. Svaki dan munje pogode zemlju preko 1,000,000 puta (tačnije: prosječno 1,728,000 munja pogodi zemlju svaki dan. Iako broj zvuči kao nevjerovatan, ovaj prirodni fenomen je bitan za održavanje balansa između zemlje i atmosfere). 10%-20% ovih udara započne (uglavnom manju) vatru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )