FOTO: null

Ako kamere snime vaše vozilo u prekršaju, ubuduće ćete kao vlasnik odgovarati čak i ako njime niste upravljali!

Ovo je samo jedna od novih odredbi predloženih izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju, a ako je suditi po njima, policija je krenula u konačni obračun s nesavesnim vozačima.

Tako će dosadašnja najčešća opravdanja: "Nisam vozio ja nego prijatelj iz Crne Gore" ubuduće biti uzaludna.


Sudije skeptične

Načelnik Uprave Saobraćajne policije, Vladimir Rebić, naglasio je da izmene zakona imaju cilj da unaprede mehanizme otkrivanja prekršaja putem video-nadzora, ali i efikasnost vođenja prekršajnog postupka, kao i da sankcijama i novim rešenjima odvraćaju od budućih činjenja prekršaja.

- Želimo da postavimo standard da vozači budu svesni da, iako nisu zaustavljeni u tom trenutku, možda će im u nekom narednom periodu doći na kućnu adresu poziv da se izjasne o učiniocu prekršaja - upozorava Rebić.

On dodaje i da je u prethodnih pet godina bilo nekih problema u procesuiranju takvih slučajeva, zbog čega su pripremljene određene izmene zakona u pravcu stimulisanja vlasnika vozila da jasno kaže ko je upravljao ili da plati zaprećenu kaznu bez utvrđivanja ko je konkretno učinio prekršaj.

- To je jedna od tema o kojima želimo sa sudijama da napravimo zajednički dogovor, odnosno standarde kojih ćemo se pridržavati - rekao je Rebić.

S druge strane, predsednik Apelacionog prekršajnog suda Zoran Pašalić, skeptičan je prema najavljenim merama.

- Ne bih se zaletao s tim jer je, zasad, ipak reč samo o predlogu. Pitanje je kako će on proći i na kakav će prijem uopšte naići u skupštini, bez koje ne može biti usvojen. Izmene zakona predviđaju uvođenje objektivizacije odgovornosti vlasnika, ali nisam siguran kako će to izgledati u praksi - rekao je Pašalić za naše novine.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, ističe da se sistem video-nadzora u celom svetu pokazao kao efikasna mera, dok je kod nas još u začetku.

- Pre svega bih upozorio vozače koji su prodali vozila da što pre prijave kupoprodaju. U suprotnom se u evidenciji i dalje vodite kao vlasnik, a da zapravo i ne znate gde se nalazi vaše vozilo niti ko njime upravlja i na koji način. Zato će zakon ubuduće tretirati objektivnu odgovornost vlasnika - objašnjava Okanović za naše novine.


Pitanje privatnosti

Naš sagovornik dodaje i da postoji mogućnost da se sistem video-nadzora unapredi da bi jasno identifikovao lice za volanom, ali i da to sa sobom povlači druge probleme.

- Takav sistem zadirao bi duboko u privatnost jer može vozaču da napravi probleme druge vrste, da ga dovede u situaciju da nekome mora da objašnjava gde je bio ili ko je to s njim u autu. Zato je nešto takvo u praksi teško moguće - završava on.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )