FOTO: null

Za plaćanje računa za mobilne telefone direktora, njihovih zamjenika, službenika i vozača u institucijama BiH za nešto više od pet godina dato je gotovo deset miliona KM, a priznavani su i troškovi iznad predviđenog limita i plaćani impulsi potrošeni za v

Kancelarija za reviziju institucija BiH i nevladin sektor upozoravaju da je takvoj situaciji kumovalo nepostojanje jasnih i jedinstvenih pravila koja je trebalo da usvoje baš oni koji su nemilice trošili novac poreskih obveznika. Iako se novac za telefonske račune rasipa godinama, Savjet ministara je tek u martu prošle godine usvojio pravilnik o korišćenju telefona, a njegova primjena je počela u januaru ove godine. To je, prema mišljenju revizora, ostavilo prostora za nepravilnosti i veliku potrošnju iako su mjesečni limiti dostizali i nekoliko stotina maraka.

Podaci o izvršenju budžeta institucija BiH u prvom polugodištu pokazuju da je iz kase za telefonske račune dato 3,4 miliona KM. Iako su troškovi smanjeni za oko 600.000 KM u odnosu na isti period 2014. godine, u institucijama ističu da ne mogu tvrditi da su se svi ponašali u skladu sa novim pravilnikom.

Revizorski izvještaji pokazuju da je za fiksne i mobilne telefone od 2010. do kraja 2014. godine potrošeno više od 28,4 miliona, a da su pojedinci počinili brojne greške. U revizorskom izvještaju o izvršenju budžeta za 2014. godinu, koji je nedavno objavljen, navedeno je da je za troškove mobilnih telefona dato 1,6 miliona, a za fiksne 3,2 miliona KM.

- I dalje su prisutni nedostaci na koje smo nailazili i prethodnih godina. U većini institucija broj korisnika koji imaju pravo na mobilne telefone nije manji u odnosu na prethodnu godinu. Iz dokumentacije na osnovu koje bi trebalo da bude potvrđeno namjensko trošenje ne može se potvrditi da li su izdaci nastali u poslovne svrhe, a pojedinim osobama su priznata prekoračenja iako su nastala za vrijeme godišnjih odmora i drugih putovanja koja ne ulaze u kategoriju službenih - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Slične ocjene bile su i u izvještaju za 2013. godinu.

- Pojedinci ne prilažu kompletne račune sa specifikacijom i teško je utvrditi stvarnu namjenu ovih troškova. Priznata su prekoračenja iako su nastala i za vrijeme godišnjih odmora - navedeno je u tom izvještaju.

U nevladinom sektoru kažu da uporedo sa najavljenim uštedama mora da bude utvrđena i odgovornost za svaku marku potrošenu izvan propisanih limita. Konsultant Centara civilnih inicijativa za monitoring rada Parlamenta i Savjeta ministara BiH Ivica Ćavar kazao je su troškovi za telefone enormni kada se uzme u obzir činjenica da je u BiH oko pola miliona nezaposlenih.

- Do sada o tome nije vođeno računa i niko nije odgovarao za kršenje zakona, ali i tome se mora stati u kraj. Svako ko nenamjenski utroši i jednu marku, mora da snosi odgovornost - rekao je Ćavar.

U Kancelariji za reviziju institucija BiH ocijenili su da je prisutan domino efekat i da bi takvo stanje moglo potrajati sve dok neko ne bude odgovarao za trošenje javnih sredstava mimo pravila i zakona. Da je nedostatak odgovornosti jedan od ključnih problema, stav je i člana Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutina Rodića.

- Svaka institucija i svaki zaposleni treba da se ponašaju odgovorno prema novcu poreskih obveznika, a oni koji to ne čine, moraju odgovarati - kaže Rodić.


Korisnici službenih telefona

* direktori

* zamjenici direktora

* šefovi kabineta

* savjetnici i saradnici

* vozači i drugi

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )