FOTO: null

U BiH postoje tri nacionalna mobilna operatera koja drže monopol, jer im nekoliko manjih operatera,čije je učešće na tržištu zanemarljivo, nisu konkurencija.

Da li zbog ove činjenice građani BiH plaćaju najveću cijenu usluga mobilne telfonije u regiji, ali i Evropi?

Sva istraživanja pokazuju da građani BiH već duži niz godina plaćaju najskuplju mobilnu telefoniju, i to je znak da tržište u BiH ne funkcioniše,tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić koji je u parlamentarnu proceduru uputio zahtjev da se o ovoj temi raspravlja i da se pokuša promijeniti takvo stanje.

,,Za ovakvo stanje ne krivim operatere nego državu koja je dopustila takvu situaciju i nije uzela u zaštitu svoje građane.Odgovoran je i RAK koji je zadužen za regulaciju cijena mobilnih operatera, a očigledno ništa nije uradio po tom pitanju.

RAK je taj koji mora obezbijediti da cijene u BiH u najmanju ruku budu u skladu sa cijenama u Srbiji i Hrvatskoj.Sve ostalo je eksploatacija građana BiH, radi ekstra profita koji neko stavlja u svoj džep,tvrdi Bosić.

Bosić dodaje da Parlamentarna skupština BiH mora da naredi Regulatornoj agenciji za komunikacije da natjera operatere da usklade cijene sa realnim cijenanama koje diktira tržište.

,,Nažalost u BiH na tržištu mobilne telefonije nema konkurencije.Postoje tri nacionalna operatera,bez obzira na to ko su im trenutni vlasnici,koji imaju slične cijene.Sve liči na neki dogovor, ali time bi trebalo da se pozabave oni koji su zaduženi za razbijanje monopola u BiH,kaže Bosić a sa njegovim mišljenjem se slaže i Momčilo Novaković član parlamentarne Komisije za saobraćaj i veze.

,,Građani BiH treba da znaju da plaćaju najskuplje impulse u mobilnoj telefoniji i da će nažalost tako ostati ukoliko ne stvorimo drugačiju klimu,odnosno konkurenciju.Sada imamo tri nacionalna operatera,koji koriste tu činjenicu i drže izuzetno visoke cijene koje su u odnosu na zemlje regije ali i zemlje Evropske unije nenormalno visoke,kaže Novaković.

Da su ciljne usluge mobilne telefonije u BiH nenormalno visoke, smatraju i građani.Neki možda nisu ni svjesni koliko visoku cijenu mobilne telefonije plaćaju, jer većina nema priliku da uporedi cijene.

Primjera radi najjeftiniji paket mobilne usluge u Republici Srpskoj sa PDV-om iznosi preko 17 maraka, za šta dobijete 60 minuta telefoniranja i 100 SMS poruka.

U susjednoj Srbiji najjeftiniji paket je nešto manje od 10 maraka, a korisnik dobija 100 besplatnih minuta ka svim mobilnim mrežama,1000  minuta telefoniranja u matičnoj mreži, te 100 SMS poruka.

Ako uporedimo, korisnik u Republici Srpskoj najjeftiniji paket usluga mobilne telefonije plati 7,5 maraka više u odnosu na korisnika u Srbiji, a dobije 16 puta manje usluga. Razlika u cijenama još je drastičnija u skupljim paketima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )