FOTO: null

U okviru projekta "Savremeni pisci za djecu iz Republike Srpske kao čuvari nacionalnog identiteta", na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini danas su održane jednodnevne radionice posvećene ovoj tematici.

Projekat se, prema riječima dekana Fakulteta Dalibora Stevića, realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije i uz sufinansiranje ovog ministarstva. 

"Značaj projekta ogleda se u zaštiti i promociji kulturne baštine Srba u BiH, ali i u sagledavanju značaja srpskih stvaralaca za djecu iz ovih krajeva u očuvanju i srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta uopšte", rekao je Stević Srni. 

U okviru projekta, koji se prvi put realizuje na ovom fakultetu, cilj je, kaže Stević, da, osim posvećivanja značaja ovom važnom pitanju, on dobije svoj kontinuitet i pređe u tradiciju. 

"U okviru radionica pokazali smo učesnicima, među kojima su učitelji iz Srbije i Republike Srpske, koliko i na koje jezike su savremeni pisci u Srpskoj kao Rajko Petrov Nogo, Stanko Rakita, Đorđo Sladoje, Zoran Kostić i Ranko Pavlović prevođeni, te kako su čuvali priču o srpskom kulturnom i nacionalnom identitetu i prenosili je drugim kulturama i narodima", rekao je Stević. 

On je naglasio da su srpski pisci iz regiona, uključujući i Republiku Srpsku, decenijama bili najbolji čuvari srpskog nacionalnog identiteta, srpskog jezika i ćiriličnog pisma. 

Sanja Milić, konsultant na projektu, rekla je da su danas glavni učesnici na radionicama bili profesori razredne nastave iz Srbije i Srpske. 

"Značaj projekta ogleda se u zaštiti i očuvanju kulturne baštine Srba u BiH. Ovo je prvi projekat na našem fakultetu, a koji već realizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije", rekla je Milićeva. 

Ona je napomenula da je na konkursu bilo prijavljeno 217 projekata, od kojih je 70 prošlo, a Pedagoški fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo u Bijeljini zauzeo je 30. mjesto. 

"Ovo je za nas veoma visok plasman, s obzirom na to da je to prvi projekat, a očekujemo da će svaki naredni biti na nekom višem mjestu", rekla je Milićeva. 

Za projekat "Savremeni pisci za djecu iz Republike Srpske kao čuvari nacionalnog identiteta" grupa profesora Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine aplicirala je kod resornog ministarstva Srbije, koji ga podržava i finansira baveći se očuvanjem identiteta srpskog naroda u svim sferama - od istorijskog, kulturnog, duhovnog i sportskog. 

O ovoj temi danas je govorila profesor Jelina Đurković, a o temi "Jezički identitet" govorio je profesor Veljko Brborić. 

U okviru radionica predstavljena je savremena poezija i proza za djecu pisaca iz Republike Srpske. 

Bilo je riječi i o temi "Jezičko-stilske odlike i mogućnosti prevođenja djela savremenih pisaca za djecu iz Srpske", a razmatrane su i mogućnosti realizacije zajedničkih naučnoistraživačkih projekata u Srbiji i Republici Srpskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )