FOTO: null

Mogu li praznici biti obilježeni bez pirotehnike koja često pokvari slavljeničko raspoloženje? Nadležni svake godine upozoravaju na opasnosti koje donosi upotreba pirotehnike, ali i na kazne. Međutim, skoro svakodnevno, zbog nepravilnog rukovanja pirotehn

Dvanaestogodišnjak sa područja Doboja i muškarac iz Dervente povrijeđeni su prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava. Neoprezno rukovanje može zauvijek da promijeni nečiji život.

U skoro 70 odsto slučajeva povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok se ostalo odnosi na opekotine očiju, usta, nosa, te oštećenje sluha. Ljekari se svake godine suočavaju s ovakvim povredama koje ostavljaju trajne posljedice.

Upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama. Јoš je opasnija na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, jer osim vlastitog, nestručno rukovanje može da ugrozi i tuđi život. Kada je za to odgovorno maloljetno lice kažnjavaju se roditelji, i to od 400 do 1.200 maraka.

Svi su saglasni da o ovoj temi trebamo što više razgovarati sa djecom, objasniti im da ne koriste pirotehniku jer je veoma opasna.

Vatrometi, petarde, rimske svjećice, fontane, bengalske baklje, rakete i drugi slični proizvodi dostupni su u trgovinama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda. Mnogi od ovih i opasnijih pirotehničkih sredstava,kao što su topovski udari, ipak se nađu na tržištu na razne načine. Njihova upotreba na mjestima koja za to nisu predviđena je kažnjiva. Predviđene novčane kazne za fizička lica iznose od 300 do 900, a za pravna od 2.000 do 6.000 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )