FOTO: null

Pripadnici Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina danas su, u okviru kampanje "Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik", održali edukativno predavanje o upotrebi pirotehničkih sredstva.

"CJB Bijeljina apeluje da roditelji za novogodišnje i božićne praznike djeci ne poklanjaju petarde, jer one nisu igračke, nego predstavljaju male bombe koje u dječijim rukama mogu izazvati poljedice nesagledivih razmjera", rekla je novinarima portparol CJB-a Bijeljina Aleksandra Simojlović. 

Ona je naglasila da kod 70 odsto povreda koje nastaju nestručnom upotrebom pirotehničkih sredstava stradaju ruke, šake i prsti, a povrede lica, očiju, nosa i sluha čini preostalih 30 odsto. 

Simojlovićeva je upozorila da su igre petardama opasne, naročito u zatvorenim prostorijama i u prostorijama u kojima se okuplja veći broj građana. 

Ona je podsjetila da je upotreba pirotehničkig sredstava na javnim mjestima kažnjiva zakonom, a posljedice za djecu snose njihovi roditelji, odnosno staratelji. 

"Za upotrebu ovih sredstva na javnim mejstima predviđene su kazne - za fizička lica od 300 do 900 KM, a za pravna lica od 2.000 do 6.000 KM. Ukoliko maloljetnik, upotrebom pirotehničkih sredstava, naruši javni red i mir i pri tom izazove veću uznemirenost građana, a da je to narušavanje propust njegovih roditelja, roditeljima/starateljima biće izrečena kazna od 400 do 1.200 KM", poručuje Simojlovićeva. 

Ona je podsjetila da se sva pirotehnika prodaje samo u prodavnicama oružja ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda i da ih mogu kupiti punoljetne osobe. 

CJB Bijeljina je, zajedno sa opštinskim inspekcijskim organima, pojačao svoje aktivnosti s ciljem sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, a vlasnici prodavnica su upozoreni da kupovina i prodaja mora da bude u skladu sa zakonskim propisima. 

LJekar Anđelka Spasojević rekla je da novogodišnji i božićni praznici nikada ne prolaze bez upotrebe pirotehničkih sredstava koja nepravilnim i nestručnim rukovanjem mogu da proizvedu opasne posljedice po zdravlje. "Svako ko na taj način želi da oglasi veselje mora biti spreman na mogućnost da ugrozi svoj i tuđi život", rekla je Spasojevićeva. 

Ona je navela da za upotrebom petardi najčešće posežu dječaci od sedam do 18 godina. 

Spasojevićeva je istakla da su povrede koje nastaju upotrebom pirotehničkih sredstava najčešće odnose na šake, lice, oči i uši, pri čemu može doći do veoma teških posljedica, pa i gubitka vida i sluha. 

Edukativno predavanje o upotrebi pirotehničkih sredstva održano je zajedno sa ljekarima Doma zdravlja Bijeljina u Osnovnoj školi "Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )