FOTO: null

Danijela Kovač iz Bijeljine prisustvovala je rođendanima djece koji su za iznenađenje imali pinjate i došla na ideju da uradi nešto slično i za svoju djecu. Tako je nastala prva pinjata u njenoj kućnoj radionici.

U pravoj maloj porodičnoj radionici, već nekoliko mjeseci, nezaposlena majka Danijela  pravi - pinjate. Ideja, do koje je došla sasvim slučajno, brzo je naišla na dobar prijem u Bijeljini.Danijela svakodnevno ima pune ruke posla, jer naruđžbe stalno pristižu. Pinjate  pravi sa slatkišima, igračkama i konfetama. Za izradu su potrebna dva dana, vole ih djeca i  roditelji.

Danijela nam objašnjava da  je u Turskoj organizovanje dječijih rođendanskih proslava sa pinjatama veoma popularan vid zabave.

Štrumpfovi, Diznijevi junaci, Nindža kornjače, Hello Kiti, spajdermen, navijački motivi osvojili su na početku Danijeline prijatelje, a kako se dobar glas daleko čuje, po preporuci, ubrzo je počelo da se javlja sve više zainteresovanih mama i tata.

Istina je da su moja ciljna grupa žene između 30 i 40 godina, koje žele, kao majke ili tetke, da prirede nezaboravna slavlja svom mezimčetu - uz osmjeh objašnjava Danijela.

Za jednu pinjatu potrebno je dva dana posla. Recept nije previše komplikovan. Kalupi i sjmesa, plus raznovrsni slatkiši i konfete, maštovito pomješani. Naime, pinjate se izrađuju od homogene mase koja se dobija od brašna, vode i papira, objašnjava nam Danijela. Pinjate se pune slatkišima i igračkama. Svrha ove igre je da se djetetu stavlja maska na oči, a zatim ono udara ukrasnim štapom u pinjatu dok se pinjata ne razbije i ne ispadnu slatkiši.Svako dijete na rođendanskoj zabavi ima pravo da udari pinjatu jednom, a slavljenik tri puta. Danijela kaže da se maska za oči i ukrasni štap dobijaju gratis uz pinjate koje ona pravi. 

Potrebna su dva dana za izradu, prije svega, zbog sušenja. Nije komplikovano, ali potrebno je strpljenje, kao i dobra ideja za ukrašavanje – kaže nam maštovita Danijela, koja je pronašla zanimljiv i kreativan način, kako da uz malo dobre volje, u ovo teško ekonomsko vrijeme, nađe načina da za svoju porodicu obezbijedi skromne izvore prihoda.

Piše : Snežana Milošević  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )