FOTO: Nezavisne

Topla čokolada ili piće bogova, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet. Kakao prah i čokolada cijene se vijekovima unazad te im se pripisuju i afrodizijačka svojstva, a prema legendi Asteka, topla čokolada smatrala se pićem bogova u raju.

Naime, iako se topla čokolada uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja ljekovita svojstva zbog antioksidansa koji se nalaze u kakaou - sve do 19. vijeka u medicini koristila kao lijek za želučane probleme, a danas znamo da će ovaj čarobni čokoladni napitak ublažiti i kašalj, kao i da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem.
 
Napitak se obično pravi od čokolade ili kakao praha, toplog mlijeka, vode, slatke pavlake, šećera, a popularan je u cijelom svijetu i pravi se na različite načine. Kakao je osnova svih napitaka, a uglavnom se razlikuju po gustoći ili dodatnim aromama.

Na primjer, u Italiji je topla čokolada gusta, dok je u Americi uobičajeno da je ona rijetka, kao mlijeko. Postoje i kupovne verzije, ali, naravno, ovu čokoladnu čaroliju možete i da sami napravite.
 
S ukusima se takođe može eksperimentisati, dodacima čak i čilija, đumbira, cimeta, komadića narandže, likera, ruma, vina ili raznih aromatičnih ukusa čokolade, a ukrasiti se može šlagom, keksićima....
 
A topla čokolada sa umućenom slatkom pavlakom najnoviji je viralni recept koji ćemo vrlo rado isprobati tokom hladnih i kišnih dana.

Recept
Sastojci:
 
2 kašike kakao praha
 
šećer (po ukusu)
 
1 dl slatke pavlake
 
1 dl mlijeka
 
Priprema:
 
U posudi pomiješajte kakao prah, šećer i slatku pavlaku, te sastojke miksajte malim mikserom za kafu ili klasičnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Željenu količinu smjese koju ste dobili stavite u veću šolju, dodajte toplo mlijeko, promiješajte i dobili ste savršenu toplu čokoladu. Ako želite, postupak može biti i obrnut - u šolju prvo sipajte toplo mlijeko, pa na vrh dodajte nekoliko kašika smjese.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )