FOTO: null

Pred Petrovdan, mlađi i malo stariji prodavci lila izašli su na ulice u Bijeljini i pokazali raznovrsne štandove, ali kupaca baš i nema.

Među mlađim prodavcima je i Stefan, koji kaže da je prodao šest lila i da je zadovoljan jer je i dan prije prodao nekoliko, a njegov drug Darko, sklonjen u hlad ispod suncobrana, kaže da "nije tako dobro pazario". 

Stariji prodavci kažu da se prošle godine lile nisu mogle naći u prodaji u poslijepodnevnim časovima, ali da je ove godine prodaja slaba. 

Svi se pitaju da li je to zbog temperature, koja je visoka i za ovo doba godine, ili ljudi sve više zanemaruju običaje. Ipak, prodavci se nadaju da će u predvečerje biti posla, jer paljenje lila počinje kada se smrači. 

Lila se pravi od kore breze ili trešnje, a lila, lilanje ili opalija je narodni običaj kod Srba pred Velike poklade, uoči Ivanjdana, Petrovdana, Spasovdana, Đurđevdana. 

Mlađi pale lile. Upaljene lile bacaju preko krovova i nose oko torova izgovarajući: "Lila gori, žito rodi" ili "Mašala, veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode". 

U nekim krajevima se na poklade pale velike gomile slame koje bi zatim djeca, djevojke i momci preskakali "radi zdravlja".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )