FOTO: null

U Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini danas je predstavljena petogodišnja strategija razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta Radoslav Grujić rekao je novinarima da je nacrt strateškog dokumenta za razvoj do 2020. godine predstavljen gradonačelnicima, narodnim poslanicima i delegatima u Parlamentranoj skupštini sa područja desetak opština bijeljinskog regiona. 

"Cilj nam je da predstavnici lokalnih zajednica kažu da li su pravci razvoja Univerziteta koje smo predvidjeli oni koji su potrebni stanovništvu i privredi ovog dijela Republike Srpske kojem gravitira Univerzitet u Istočnom Sarajevu", rekao je Grujić. 

Prema njegovim riječima, u novoj strategiji centar aktivnosti stavljen je na saradnju sa lokalnom zajednicom i privredom, na obostrani interes. 

"Drugi aspekt strategije je kvalitet u nastavi, povećanje broja studenata, otvaranje studijskih programa koji će biti po zahtjevu privrede u lokalnim zajednicama, a da možda ne vršimo upis studijskih programa za koje nema interesa i slaba je mogućnost zapošljavanja", istakao je Grujić. 

On je rekao da su sastanci na kojima je predstavljen nacrt petogodišnje strategija razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu ranije održan u Istočnom Sarajevu i Foči, a nakon Bijeljine biće održan u Doboju. 

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima 17 fakulteta i 11.500 studenata na prvom ciklusu i 1.500 studenata na drugom ciklusu. 

Grujić kaže da je prethodna strategija razvoja bila usmjerena na internacionalizaciju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izlazak i prepoznavanje u Evropi, priznavanje diploma i ulazak u istraživačku mrežu evropskih univerziteta, što je i ostvareno. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je prisustvovao današnjem sastanku, rekao je da svaka lokalna zajednica ima interes da podrži razvoj visokog obrazovanja koje je prva karika u razvoju. 

On je najavio dalje zalaganje da se na mjestu kasarne u Bijeljini napravi studentski centar. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )