FOTO: Twitter / Printscreen

Pokrenuta je peticija za ukidanje stručnog žirija na Evroviziji te je u dva dana od pokretanja potpisana više od 15 hiljada puta, a ta brojka rapidno raste.

Naime, švedska predstavnica Loreen, koja je pobijedila, od žirija je dobila ukupno 340 bodova. Članovi stručnog žirija dodijelili su joj najveći broj bodova i tako je doveli do pobjede. Nakon nje, najviše bodova od žirija dobila je Izraelka Noa Kirel - ukupno 177. Finac Kaarija s viralnim hitom "Cha Cha Cha", čiju su pobjedu mnogi priželjkivali, možemo ga nazvati i favoritom publike, od žirija je dobio 150 bodova.
 
S druge strane, publika je predstavniku Finske dodijelila 376 bodova, najviše. Dok je Švedska od publike dobila znatno manje, 243 boda.
 
Taj nesrazmjer između bodovanja žirija i publike je razbjesnio dobar dio evrovizijskih fanova koji su finskog predstavnika vidjeli kao pobjednika i mnogi su kritikovali naklonost žirija prema Loreen, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog žirija Evrovizije.
 
"Kako bismo održali integritet Evrovizije i osigurali njenu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasanja. Smatramo da je u interesu takmičenja i njegovih učesnika da se svi žiriji uklone iz procesa glasanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njihov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda takmičenja.
 
Ova zabrinutost je nedavno istaknuta u finalu Evrovizije 2023., gdje se činilo da broj glasova dodijeljen Švedskoj nije u skladu sa širim javnim mišljenjem.
 
Peticiju je pokrenuo finski IT stručnjak Kristofer Mirdal te je u dva dana prikupila preko 15 hiljada potpisa, prenosi "Muzika.hr".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )