FOTO: null

Peti susreti mladih pjesnika sa tromeđe Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, koji su održani danas u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, okupili su 16 stvaralaca.

"Sa nama su mladi pjesnici iz Vukovara, Sremske Mitrovice i Bijeljine", rekao je direktor Narodne biblioteke Јovan Cvjetković.

Cvjetković je naveo da su susreti mladih pjesnika održani jednom u Sremskoj Mitrovici i četiri puta u biblioteci u Bijeljini.

On je napomenuo važnost njegovanja poezije i istakao da je veoma važno od mladih pjesnika "iznjedriti" velike pjesnika.

"To smo radili svih prethodnih godina i nastojimo da što veći broj pjesnika dovedemo u Bijeljinu. Danas ih je prisutno 16. Mi ćemo nakon ovih susreta do kraja godine objaviti još jednu zbirku pjesama sa ovih susreta kao što smo to činili nakon svih ranijih susreta pjesnika", kaže Cvjetković.

 

Prema njegovim riječima, ova zbirka biće poklonjena svakom učesniku, a značajno će obogatiti i knjižni fond bijeljinske Biblioteke.

Cvjetković pojašnjava da smotra mladih pjesnika ima naziv "Na Filipovim stazama" jer je naziv osmišljen upravo zbog područja kojim se nekada kretao narodni pjevač i epski staralac Filip Višnjić.

"Svake godine knjiga koju izdamo nosi drugi naziv, ovog puta to će biti `Zlatno nebo jeseni`. Vjerujem da će ovi mladi ljudi napisati sjajne pjesme koje će biti štampane u našem zborniku", rekao je Cvjetković.

Voditelj svih susreta i dječijih radionica Nedeljko Terzić rekao je da su djeca, koja su danas došla na susret, oduševljena ambijentom i zdanjem Biblioteke, jer se "nalaze u dostojanstvenom mjestu koje priliči njihovom mladalačkom stvaralaštvu".

"Ovo `sretenje` za njih je još samo jedno novo nadahnuće. Djeca iz Vukovara, Sremske Mitrovice, Bijeljine i okolnih mjesta družiće se i danas na jednodnevnoj radionici, a jedna od glavnih tema biće `Zlatno jesenje nebo`", pojasnio je Terzić.

On je dodao da će među temama biti i onih koje imaju malo ozbiljniji karakter, kao što je socijalna, a za danas je obavezna tema "Šta je biblioteka".

Terzić je naglasio da djeca, posebno iz Bijeljine, imaju poseban, gotovo nevjerovatan potencijal i talenat.

"Sada bi najvažnije bilo da dobiju malo `vjetra u leđa` da bi krenuli dalje", rekao je Terzić, a kao trenutno najistaknutije među njima izdvojio je Јovanu Živanović, Božidara Nastasića i Јelenu Tomić koji su dobili veliki broj nagrada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )