FOTO: pixabay

Uporno pokušavate izgubiti na težini,ali vam nikako ne ide od ruke. Možda baš u osvježavajućim i okrepljujućim napitcima,prepunim skrivenih kalorija, leži tajna vašeg neuspjeha.

Iako vam energetski napitak na poslu, krigla piva uz fudbalsku utakmicu, časa vina uz večeru ili poneka čašica žestine sa društvom djeluje bezazleno, zapravo nije tako. Ovakva pića ne samo da sadrže mnogo kalorija ,nego i štetno utiču na naše zdravlje.

Većina sokova, energetskih pića, flaširani čajeva, smoothiesa, sportskih napitaka, alkoholnih pića, zaslađenih čajeva, čak i svježe cijeđenih sokova iz lokalnog bara sadrže velike količine šećera i vrlo malo vlakana koja su nam neophodna jer nas čine sitim i djeluju pozitivno na naš probavni trakt.

Ukoliko ipak birate neki od ovih napitaka nastojte da pročitate sastav i nutritivnu vrijednost pića sa etikete,te izaberete ona u kojima nema dodatih šećera i kalorija.

Dodatno vas može zbuniti što na etiketama alkoholnih pića nećete pronaći navedene kalorije, masti i ugljene-hidrate. Podaci ipak kažu da sa čak 7 kalorija po gramu alkohol zauzima visoko drugo mjesto kalorijskih izvora. Pored toga, alkohol se nakon konzumacije apsorbuje direktno u krv,što znači da vase tijelo neče moći procesuirati i sagorjeti kalorije.

Mnoga piva danas imaju oko 200- 250 kalorija po krigli, i to samo po jednoj. Vino ima oko 120 kalorija na 5 grama, ako možete zadržite se na jednoj čaši. Limitiranje alkoholnih pića je prvi korak koji treba da preduzmete za uspješan gubitak kilograma.
Dobra vijest je da postoji nekoliko pića koja mogu pomoći boljem varenju,snu i hidrataciji organizma,a samim tim i doprinijeti gubitku suvišnih kilograma.

Voda

Svi znamo koliko je bitno piti dovoljno vode – ona nam vraća tečnost izgubljenu disanjem, vježbanjem i metabolizam. Voda je broj jedan u gašenju žeđi... ali takođe i najjeftinija opcija. Kada osjetite glad, popite malo vode. Studija iz  2015. godine časopisa „Obesity“ dokazala je da su dobrovoljce koji su pili 2 čaše vode prije obroka lakše gubili kilograme od učesnika koji nisu konzumirali vodu prije obroka.

Bottle, Mineral Water, Bottle Of Water, Drinking Water

Zeleni čaj

Redovno pijenje zelenog čaja ne samo da poboljšava vaš metabolizam, nego i smanjuje osjećaj gladi. Jedna studija čaopisa „Journal of the American College of Nutrition“ došla je do zaključka da za samo dva mjeseca, učesnici koji su pili zeleni čaj izgubili više od šest kilograma od onih koji su pili čistu vodu.  Zeleni čaj je bogat antioksidansima i flavonoidima koji su dobri za zdravlje.  Pijte svježe pripremljeni čaj bez dodatog šećera.

Tea, Cup Of Tea, Cup, Drink, Beverage

Kafa

Jutrarnja kafa je neophodna za pokretanje mnogih od nas, ali postoji dokaz da nas može razdrmati i stimulisati bolje za trening (sagorjeti više kalorija). Studija 2015. godine koju su sproveli „Journal of Sports Medicine and Physical Fitness“ otkrila je da učesnici mogu da trenirati gotovo 20% više sa presom za noge i 12% više na klupi za bendž kada popiju 2 – 3 šolje kafe prije treninga. Slična studija 2011. godine otkrila je da (iako malo) povećanju potrošnju energije prije i posle vježbanja u grupi koja je pila kafu prije vježbanja.

Pored toga, kafa pozitivno utiče na hormone koji pomažu u poboljšanju regulacije šećera u krvi. Održavanje stabilnog šećera u krvi je od suštinskog značaja za vašu dobrobit, regulisanje vaših hormona i igra glavnu ulogu  u količini masti koju vaše tijelo može skladištiti i sagorjeti.

Coffee, Cup, Mug, Breakfast, Hot, Aroma

Prednosti koje su gore navedene jedinstvene su isključivo ,,čistoj” crnoj kafi – ona sa šećerom i mlijekom, latte, frape, and mochas iz Starbucks i McDonald’s, koji prodaju piće koje sadrži više od 1/4 čaše (50 grama) šećera!

Kombucha

Ovo gazirano, prijatno, fermentisano piće, pravi se dodavanjem bakterija bogatih probiotikom u blago zaslađeni čaj. Istraživanja koja se bave zdravljem i održavanjem težine, otkrivaju da milioni bakterija koje žive u našim crijevima mogu odigrati veliku ulogu mijenjajući način na koji skladištimo mast, kako uravnotežavamo šećer u krvi i kako reagujemo na hormone koji nas tjeraju da se osjećamo gladni i siti. Konzumiranjem pića i hrane koja stimulišu dobre bakterije mogu da utiču na lakši gubitak težine mnogo više nego što smo mislili da je moguće.

Water, Chef, Prepare, Tea, Kitchen, Kombucha

Kurkuma

Kurkuma sadrži komponente koje se nazivaju kurkumin, koja može smanjiti količinu masnih ćelija i ograničiti akumulaciju masti. Kurkumin takođe stimuliše antioksidantne efekte, smanjuje zapaljenje i pomaže u ublažavanju anksioznosti. Istraživanje o kurkumi je još uvijek novo, ali svakako ne može nauditi da se ovaj zagrijavajući dodatak nađe u vašoj noćnoj rutini.

Drink, Beverage, Cup, Glass, Cafe, Table

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )