FOTO: 24sata.hr

Svako od nas ima svoje dobre i loše navike. Neke od njih nesvjesno pravimo i izvan kuće i privatnosti. Međutim, nisu sve navike dobro prihvaćene među našim kolegama i nadređenima.

Donosimo neke navike zbog kojih na vašem radnom mjestu možete djelovati neprofesionalno.

Nestrpljivost
Nestrpljivost nije odlika dobrih radnika. Čak i kada se vaše kolege ili klijenti ponašaju neodgovorno, tome bi (bar u početku) trebalo da pristupite smireno i pristojno. Zbog nestrpljivosti često možete ostaviti utisak nezadovoljne i frustrirane osobe, a sa osobom takvih karakteristika niko neće željeti da sarađuje.

Kašnjenje
Kašnjenje je jedna od prvih stvari koju će drugi primjetiti i nešto što sebi u poslu nikako ne biste smjeli dozvoliti. Svi ćemo, naravno, s vremena na vrijeme zakasniti, javni prevoz može kasniti, a automobil da se pokvari, može se dogoditi neka druga situacija koju nismo mogli predvidjeti. Međutim, ako konstantno kasnite bez opravdanog razloga, nadređeni će početi da sumnjaju u vašu odgovornost, te početi da se pitaju zaslužujete li stvarno mjesto u kompaniji.

Konstantno žaljenje
Svi, naravno, imamo loše dane o kojima želimo pričati sa drugima. Ali postoji onaj kolega sa kojim rad postaje zaista iscrpljujuć. Znate ga – ništa mu ne odgovara, konstantno prigovara i implicitno sugeriše da nadređeni ne znaju ništa o svom poslu.
Oni djeluju uglavnom ispod nivoa menadžmenta i možete ih uporediti sa krovom koji prokišnjava. Iritantni su, ali čini se da ne nanose veliku štetu, sve dok vam jednog dana ne stvore jednu veliku rupu. Osobe koje stalno prigovaraju u stanju su da zaraze radno okruženje svojom negativnošću i stvaranjem sumnje u umovima drugih članova tima.

Neprimjereno izražavanje
S vremena na vrijeme se svi naljutimo. Ali pažljivo birajte riječi kada dođe takav dan. Izbjegavajte psovke i vrijeđanje drugih. Ako vam neki neprimjereni izraz “izleti” obavezno se izvinite i nastojte da se više ne ponovi. Ovo posebno važi ako se to dogodi u prisustvu klijenata ili nadređenih osoba.

Neurednost
Vaše radno mjesto bi trebalo da bude uredno. I pritom ne mislimo samo na radni sto, već i na čajnu kuhinju i bilo koje drugo mjesto koje dijelite sa kolegama. Ostavljanje smeća i prljavog posuđa stvara sliku arogantne osobe koja nema razumijevanja prema drugima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )