FOTO: novosti.rs

Neke zemlje imaju potpuno drugačije načine pozdravljanja od onih na koje smo navikli.

Ako putujete na dalja odredišta, ne škodi da se podsjetite šta možete da doživite na prvom sastanku. Evo nekoliko potpuno različitih načina na koje možete da se pozdravite.
 
Pozdravljanje u svijetu
Tibet
Ako isplazite jezik na Tibetu, nećete ispasti nepristojni. Zapravo! Tradicija datira iz 9. vijeka, kada je vladao nepopularni kralj Lang Dharma, poznat po svom crnom jeziku. Nakon njegove smrti, dio Tibetanaca (uglavnom sveštenici) počeo je da plazi jezik po dolasku i pozdravu, kako bi potvrdili da nisu reinkarnacija omraženog kralja.
 
Filipini
Tradicionalni pozdrav starijih osoba na Filipinima sastoji se od naklona i pritiskanja desne ruke uz čelo. Izgovaraju se riječi Mano (ruka) i Po (poštovanje). Ponekad je praćeno blagim tapšanjem po ramenu.
 
Eskimski poljubac
Ono što znamo kao "eskimski poljubac" je zapravo tradicionalni pozdrav koji se zove Kunik. Najčešće se koristi između članova porodice i voljenih, a prepoznatljiv je po trljanju nosa. Vjeruje se da je nastao iz praktičnih razloga jer su im nosevi bili najizloženiji dio tijela (lice je često "uvučeno" ispod debele kapuljače). Ali sličan gest možete pronaći u dijelovima Novog Zelanda i Havaja, gdje dodir nosa prati spajanje čela.
 
Japan
Japanski pozdrav već poznajemo iz popularne kulture - to je blagi naklon rukama uz tijelo. Ali kada se stranci nađu u Japanu, i dalje ostaju zbunjeni i ukočeni. Koliko duboko treba da se poklonim? Koliko treba da ostanem na tom položaju? Izgledam li čudno ili smiješno? Bez brige, Japanci su svjesni turističke zabune i neznanja o gestovima, pa to uzimaju zdravo za gotovo. Ponekad je najboljle skratiti muke i pružiti ruku, ali je pristojnije i sigurnije čekati njihov prvi korak, piše Punkfunker.
 
Bocvana
Rukovanje u Bocvani je čitav niz koraka. Prvo: klasično rukovanje desnom rukom. Ali prije nego što pustite ruku, podignite je u vazduh (druga osoba radi isto) i raširite dlan, ponovo je uzmite, spustite, ponovite stisak ruke, uvijte prste i držite ih, "očešljajte" palčeve a zatim razdvojite ruke i stavite desnu ruku na lijevo rame. Šta li rade dok plešu?
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )