FOTO: null

Na nedavno održanom tradicionalnom “Majevičkom poselu” najveće interesovanje izazvale su igre “prstena”, izložbe rukotvorina Borke Vlačić i drugog narodnog stvaralaštva.

Nagrade su dobile najbolje ekipe i to prvo mesto pripalo je ekipi “Priboj”, drugo mesto ekipi “Cviljevina”, dok je treće mesto zauzela ekipa “Lopare – Potok”.

Kapitenima ovih ekipa kao i najboljem u „igri prstena“ Jovici Petroviću iz Priboja uručene su nagrade i zahvalnice za učešće na turniru.

Kao i prethodnih godina cilj dvomesečnog druženja je da se uz pesmu i igru običaji i tradicija sa majevičkog područja sačuvaju od zaborava. U bogatom programu učestvovali su najuspešniji izvođači majevičkih pesama, svirači na narodnim instrumentima, folklorni ansambli i članovi sekcije za očuvanje narodne tradicije SRKD „Prosvete“ iz Lopara.

Tom prilikom publika je imala priliku i da uživa u nastupima predstavnika nekoliko mesnih zajednica opštine Lopare koji su se takmičili u tradicionalnim disciplinama narodnog stvaralaštva.

Tradiciju održavanja ove manifestacije i u budućem periodu nastaviće da organizuje SPKD „Prosveta“ iz Lopara u saradnji sa Centrom za kulturom i opštinom Lopare.

- Veoma nam je važno da negujemo običaje i tradiciju srpskog naroda i da ih sačuvamo od zaborava. Vera, jezik, običaji su nešto bez čega bi srpski narod izgubio svoj identitet. Naš duhovni razvoj je nezamisliv bez toga. Zbog toga se trudimo da stare naše običaje prenosimo sa kolena na koleno i da učimo decu sve ono što smo mi učili od svojim predaka. Jedino tako možemo da gradimo neraskidive spone sa svojom prošlošću i da gradimo budućnost – rekla je Radmila Mitrović, predsednica SPKD „Prosveta“.

Dodaje da ovo društvo pored „Majevičkog posela“ organizuje i „Svetosavsku akademiju“, „Piperske susrete“, „Đurđevdanske svečanosti“, „Dane dijaspore“ i brojne druge manifestacije.

Društvo broji 150 članova, od čega većinu čini podmladak do 18 godina, a gostovalo je širom RS, Srbije i dijaspore. U loparskoj “Prosveti” navode da imaju ambiciozne planove za ovu godinu. Nastavljaju stopama učitelja Veljka Čubrilovića, koji je radio od 1910-1914. godine u školi u Priboju i koji je osnovao “Prosvetu” u ovom kraju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )