FOTO: InfoBijeljina

Ekonomski položaj radnika u BiH je izrazito loš, poručuje u razgovoru za portal InfoBijeljina Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, povodom Prvog maja - Praznika rada.

"Nažalost, situacija je ove godine usljed pandemije Covid-19 dodatno pogoršana u odnosu na prethodne. Mnogi radnici su ostali bez radnog mjesta, a veliki broj onih koji imaju sreću da i dalje rade u međuvremenu ima umanjena ili neredovna primanja. Uz to su porasli troškovi života", ocjenjuje Šatorović.

Prema njegovim riječima, Prvi maj su radnici dočekali u atmosferi strepnje za njihovo i zdravlje njihovih najmilijih, neizvjesnosti kada je riječ o radnim mjestima i mogućnosti da obezbijede sve ono što je neophodno za normalan i dostojanstven život. 

"Već godinama taj dan koristimo da ukažemo odgovornima u Bosni i Hercegovini na težak i nezavidan položaj radnika, umjesto da ga provedemo u druženju i lijepom raspoloženju sa kolegama i kolegicama, te članovima naših porodica", naveo je Šatorović.


Kako je dodao, situacija je takva da nema mnogo vremena da se neke stvari poprave i time zaustave negativni trendovi. 

"Ukoliko se ništa ne uradi na tom planu, bojimo se da već za nekoliko godina u našoj zemlji neće biti radnika koji će moći obilježiti svoj dan", naglasio je Šatorović.
 
Na pitanje novinara InfoBijeljina koja radnička prava su u BiH trenutno najviše ugrožena, Šatorović odgovara da je riječ, prije svega, o sigurnosti radnog mjesta i redovnih primanja za posao koji obavljaju. 

"Tokom pandemije su se javili i brojni novi oblici mobinga nad radnicima, te zloupotrebe radnog vremena. Naime, prelaskom na rad od kuće mnogim radnicima je povećan broj radnih sati koji se ne evidentiraju kao prekovremeni rad, izloženi su ogromnom pritisku od strane poslodavaca da moraju biti dostupni 24 sata dnevno", naglasio je Šatorović. 

Takođe, prema njegovim riječima, i dalje se bilježi veliki broj kršenja prava radnika iz oblasti njihove sigurnosti i zdravlja na radu. Bilo je, nažalost, podsjeća, mnoštvo slučajeva gdje smo imali oboljevanje ili čak i smrtne ishode zato što, kako kaže, poslodavci nisu obezbijedili odgovarajuću zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju radnicima u vrijeme pandemije. 

"I dalje ima kršenja prava trudnica. Uz to, početkom pandemije su mnogim radnicima nuđeni ugovori za raskid ugovora o radu bez zakonski utemeljenih razloga ili su im nuđeni ugovori sa promijenjenim uslovima koje su radnici, pod pritiskom poslodavca, potpisivali ili bi u suprotnom ostajali bez radnog mjesta", upozorio je Šatorović.


Na pitanje našeg novinara postoje li indicije da će doći do boljeg statusa radnika u narednim mjesecima, Šatorović ocjenjuje da indicije postoje, ali ne da će se status radnika poboljšati, već da će, naprotivm biti još nepovoljniji. 

"Ukoliko nadležni u Bosni i Hercegovini na svim nivoima ne shvate da je neophodno da zaštite radnike i da im osiguraju sigurnija radna mjesta i primanja, te olakšaju odgovornim poslodavcima poslovanje i samim tim isplatu i radničkih plata, čim se otvore granice će doći do egzodusa radnika iz Bosne i Hercegovine u pravcu Zapadne Evrope. Taj trend je samo privremeno zaustavljen pandemijom, ali ako se položaj radnika ne poboljša onda ćemo se vrlo brzo suočiti sa nedostatakom kvalifikovane radne snage u našoj zemlji", rekao je Šatorović za portal InfoBijeljina. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )