FOTO: N1

Arheolozi su u sjevernom Peruu otkrili drevni reljef izgubljene civilizacije Karal, za koji se vjeruje da je star oko 3.800 godina.

Mural je pronađen na arheološkom nalazištu Vičama, sjeverno od Lime, piše BBC.

Reljef prikazuje žabu u ljudskom liku.

Dr Rut Šejdi Solis, direktorka Arheološkog lokaliteta Karal (ZAC) vjeruje da scena prikazuje najavu dolaska kiše, i da svjedoči o značaju vode u kriznom razdoblju. 

Kazala je i da novootkriveni murali, koji predstavljaju lokalne klimatske promjene, ukazuju na potencijalni razlog nestanka drevne civilizacije. 

Dodaje da su u andskoj civilizaciji žabe predstavljale vodu te da lik koji se nalazi ispod njih predstavlja ljude koji željno iščekuju padavine jer one omogućavaju nastavak života. 

U blizini su otkrivena i četiri reljefa koji prikazuju ljudske glave okružene zmijama i arheologe podsjećaju na velika zrnja sjemenja s ljudskim licem.

Naučnici su objasnili da su ti reljefi vjerovatno nastali u razdoblju oskudice i gladi. 

Arheologinja Tatijana Abad na konferenciji za novinare je rekla da reljefni prikazi vjerovatno predstavljaju krizno razdoblje kroz koje su prolazili tadašnji stanovnici tog područja. 

Arheološko nalazište Vičama nalazi se u pokrajini Huaura u današnjem Peruu. Iskopavanja su počela 2007, a naučnici vjeruju da je na tom mjestu živjela drevna civilizacija koja se bavila poljoprivredom i ribarstvom. 

Kažu da lokalitet neprestano otkriva nove informacije o drevnoj civilizaciji, poput naprednog plana grada i arhitekture. 

Karal je najstarije pretkolumbovsko naselje južnoameričkih kultura. Nalazi se u dolini rijeke Supe, blizu grada Supea u peruanskoj pokrajini Baransi.

Naselje Karal pripadalo je kulturi Norte Čiko (9210. pne - 1800 pne) koja je razvila i najstariju američku civilizaciju oko 3000. godine pne.

Ovaj arheološki lokalitet pokriva površinu od preko 60 hektara, a od 2600. do 2000 pne, na tom području živjelo je oko 3.000 stanovnika. 

Premda u okolini postoje i ostali gradovi kulture Norte Čika, koji takođe polažu pravo na titulu najstarijeg naselja obje Amerike, Karal je najveći i najistraženiji lokalitet. 

Nalazište je na Uneskovoj listi kulturne baštine od 2009.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )