FOTO: null

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu imenovalo je Pericu Stanića za direktora Državne agencije za istrage I zaštitu BiH (SIPA), potvrdio je nakon sjednice ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i naglasio da rješenje o imenovanju stupa n

„Nakon što je Agencija ostala bez direktora Nezavisni policijski odbor Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je proceduru za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. Nakon toga NO mi je dostavio  listu od pet uspješnih kandidata, a sam kao minsitar imao ovlaštenje da sa liste uspješnih kandidata odaberem jednog za  direktora Državne agencije. Koristeći svoje ovlaštenje, predložio sam na sjednici Pericu Stanića za direktora Agencije i Savjet ministara je usvojio takvu odluku, odnosno donijeli smo  rješenje o imenovanju  Perice Stanića za direktora SIPA-e“, rekao je Mektić.

Uz novinarsku konstataciju da Stanić nije bio prvi  na listi po bodovima, Mektić je upitan  da kaže šta je presudilo njegovom izboru, on je objasnio da je njegovo ovlaštenje bilo da sa liste uspješnih kandidata predloži jednog kandidata.

„Koristeći to svoje ovlaštenje sa liste uspješnih kandidata sam izabrao jednog“, rekao je Mektić.

Istakao je da očekuje da novi direktor nakon dolaska u Agenciju krajnje odgovorno i profesionalno pokrene najteže bezbjednosne izazove koji su za BiH prioritet, a to je organizovani  kriminal, terorizam i borba protiv javne korupcije.

„To će biti prioritet koji će Ministarstvo bezbjednosti dati toj agenciji i na osnovu  toga će se cijeniti rezultati rada i odgovornost, ne samo novog direktora Agencije, već i cjelokupne Agencije za istrage i zaštitu“, rekao je Mektić.

Upitan da kaže šta je presudilo da izbor „padne“ na Pericu Stanića, da li lokalpatriotizam, ili njegova bliska veza sa Stanićem, Mektić je rekao  da je koristio svoje ovlaštenje.

„Svi su uspješni kandidati. Nezavisni policijski odbor je rekao izvolite, ovo vam je lista uspješnih kandidata i ne znam šta bih sad ja dodatno trebao obrazlagati“, poručio je Mektić.

Ipak je  naglasio  da se radi o kandidatu, sada direktoru koji ima najviše staža policijskog, koji je proveo najviše vremena u operativi na poslovima suzbijanju kriminaliteta i rukovođenja i vođenja organiacionih policijskih jedinica.

Rekao je da je imenovan direktor BHANSE Davorin Primorac i dva zamjenika, odlučeno je da bude obnovljen konkurs  za izbor direktora  Agencije za kontrolu lijekova.

Mektić je upitan da li je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije i Aleksandar Vučić, premijer Srbije pitali o rezultatima istrage napada na premijera Vučića u julu u Srebrenici, Mektić je rekao da je imao sastanak sa ministrom Stefanovićem prije zajedničke sjednice i upoznao sam ministra sa saznanjima i informacija do kojih su došle policijske agencije.

„Ustupljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu  protiv  određenog broja izvršilaca, ali isto tako da vam kažem da nisam mogao reći u kojoj je fazi istraga  kod Tužilaštva BiH, jer jednostavno, nismo dobili od njih tu informaciju. Oni su nas samo obavijestili da u interesu dalje istrage ne mogu da daju neke šire informacije“, rekao je Mektić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )