FOTO: Glas Srpske

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović odbio je da u državni registar upiše javne univerzitete iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva, iako za to ispunjavaju uslove, što je u Republici Srpskoj ocijenjeno kao čista politička opstrukcija na koju je pripremljen odgovor, u cilju zaštite njenog obrazovnog sistema.

O novonastaloj situaciji razgovarano je juče na sjednici Vlade Republike Srpske poslije koje je ministar za visoko obrazovanje, naučno-tehnološki razvoj i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao da je ocijenjeno da je na sceni čista politička opstrukcija procesa akreditacije dva javna univerziteta u Srpskoj i pokušaj diskreditacije.

Vlada je dala rok od sedam dana nadležnima na nivou BiH da univerzitete upišu u registar u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Srpskoj, a ako do toga ne dođe, zamjenik direktora i članovi Upravnog odbora te agencije iz srpskog naroda do daljeg će zamrznuti rad. Biće pokrenuta i procedura za smjenu direktora te zatraženo povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH. Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske sa rektorima dva javna univerziteta će ove sedmice podnijeti i krivičnu prijavu protiv Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

- Ako ove inicijative ne urode plodom, u okviru novog zakona o visokom obrazovanju koji planiramo usvojiti na ljeto, definisaćemo rješenja koja će ići u pravcu nepriznavanja nadležnosti agencije na nivou BiH, što će podrazumijevati autonomni sistem visokog obrazovanja, akreditacije i osiguranja kvaliteta - kaže Rajčević.

U Srpskoj su, kako je rekao, bili ubijeđeni da je proces upisa okončan, jer je menadžment univerziteta dobio rješenje o akreditaciji, ali je kao hladan tuš stiglo rješenje koje je potpisao Halilović kojim je odbio da upiše rješenje o akreditaciji univerziteta u registar.

- Iako je rok za završetak reakreditacije koji je dala Evropska komisija isticao 31. marta, Agencija se sve do 29. marta nije oglašavala u vezi sa tim pitanjem. Radilo se o očiglednoj opstrukciji - naglasio je Rajčević.

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS je bila, naglasio je, prinuđena da izda rješenje o akreditaciji, ne želeći da dovede u problem javne visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj.

- Tu činjenicu, koja je posljedica opstrukcije, Halilović je iskoristio da donese pomenuto rješenje - napomenuo je Rajčević.

Rekao je da je zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Slobodan Stanić zbog službenog puta Halilovića u inostranstvo, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, izdao preporuke za akreditaciju dva univerziteta u Srpskoj.

- Čim je dobio te informacije, Halilović je isto veče sjeo u automobil, vratio se ujutro u prostorije Agencije, ušao u protokol i te preporuke sklonio sa protokola, te izdao rješenje. Ovakvo ponašanje je nedopustivo, zaprepašteni smo - rekao je Rajčević.

On je istakao da može da garantuje da će dva univerziteta sigurno biti upisana u registar, makar sve eskaliralo do najvišeg političkog nivoa.

- Ovdje je riječ o budućnosti Srpske i ovo je direktan atak na Srpsku i njen sistem visokog obrazovanja. Ovo je crvena linija koja prijeti da eskalira do te mjere da bude potpuno urušen obrazovni sistem u BiH, a Srpska neće biti krivac za to - zaključio je Rajčević koji je apelovao i na Delegaciju EU u BiH da reaguje.

Stanje alarmantno

Slobodan Stanić potvrdio je za “Glas Srpske” da je Halilović prekinuo službeni boravak u Podgorici kada je čuo za rješenje koje je on potpisao, iako je sve urađeno po zakonu i u skladu sa ovlašćenjima.

- Na osnovu preporuka komisija, koje su sagledale stanje, data je preporuka o upisu u registar. Direktora nije bilo 27. marta i ja sam kao zamjenik, u skladu sa statutom, potpisao preporuku. Njemu je to neko dojavio, došao je ovdje i onda je zaustavio rješenje koje sam poslao - rekao je Stanić koji je saglasan sa ocjenama da je stanje alarmantno i da se tako ne može raditi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )